open-navfaktor-logo
search
Hitni sastanak
Helez sa Adamsom: Najavljeni preleti američkih aviona potvrda snažnog i neraskidivog prijateljstva SAD-a i BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u hitnu posjetu primio vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erica Adamsa.
08.01.2024. u 15:50
get url
text

Sagovornici su razgovarali o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o obuci pripadnika Oružanih snagama BiH s kolegama iz Oružanih snaga SAD-a.

Poštujući odredbe Zakona o zrakoplovstvu BiH i Zakona o odbrani BiH, ministar Helez je odobrio današnji prelet tri američka aviona, od čega dva borbena F-16, preko teritorija Bosne i Hercegovine, radi unaprijed planirane vježbe sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (JTAC) iz sastava OSBiH i OS SAD-a.

- Hvala vam što pomažete da osnažujemo državu BiH - rekao je ministar Helez brigadiru Adamsu, te dodao:

- Najavljeni preleti amričkih aviona jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i potvrdu snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i BiH. Bilateralna vježba JTAC timova iz sastava Specijalnih snaga OS SAD-a i OSBiH, dan uoči obilježavanja neustavnog dana RS-a, pokazuju da američka podrška teritorijalnom integritetu nije samo deklarativna te da SAD neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje vlasti u entitetu RS.

Brigadir Adams je zahvalio ministru Helezu na usješnoj saradnji te izrazio uvjerenje da će se dalje zajedničke aktivnosti nastaviti u cilju osiguranja mira, sigurnosti i stabilnosti u BiH.

- Pozivam Milorada Dodika i vlasti RS-a da odustanu od antidejtonskog djelovanja, secesionističke politike i politike 90-tih, te da se okrenemo Euroatlanskim integracijama i našu zemlju približimo EU i njenim vrijednostima. Članstvo naše države u EU i NATO savezu najviše donosi građanima BiH, a to su prijeko potrebna stabilnost, sigurnost, vladavina prava i ekonomski napredak - zaključio je tim povodom ministar Helez, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.