open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Helez sa Sattlerom: Potrebno povećati broj pripadnika EUFOR-a zbog trenutne političke situacije
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom o težišnim aktivnostima u odbrambenom resoru, političkoj situaciji u BiH, saradnji institucija EU-a i Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i regionalnim izazovima uzrokovanim ratom u Ukrajini i katastrofalnim poplavama u Sloveniji.
15.08.2023. u 17:22
get url
text
Johann Sattler i Zukan Helez

Konstatovano je da saradnja Ministarstva odbrane BiH sa institucijama EU donosi velike benefite za institucije odbrane BiH.

- EU u velikoj mjeri pomaže da ojačamo kapacitete OS BiH. Posebno smo zahvalni za finansijsku pomoć u vrijednosti od 20 miliona eura za jačanje operativnih sposobnosti OS BiH na polju deminiranja - rekao je ministar Helez, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Naglasio je značaj nastavka misije "Althea" i uloge koju Snage Evropske unije (EUFOR) u BiH imaju za čuvanje sigurnog okruženja u BiH, te je istakao potrebu za povećanjem broja njihovih pripadnika, zbog trenutne političke situacije.

Također, Helez je istakao potrebu aktivnijeg djelovanja institucija BiH na ispunjavanju 14 prioriteta koji su potrebni za napredak na putu BiH ka članstvu u EU.

- Obostrano je izraženo očekivanje da će se politička situacija u BiH ubrzo stabilizovati te da će naša zamlja, uz podršku institucija EU-a, učiniti napredak do oktobra, kada se podnosi izvještaj o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Helez se zahvalio Sattleru na pomoći u ubrzanju procesa ratifikacije Sporazuma IPA 3, koji nam omogućava oslobađanje plaćanja PDV na doniranu opremu. Oba sagovornika su saglasna da članstvo BiH u EU nema alternativu - navedeno je u saopćenju.

Sattler pohvalio je sveobuhvatnu saradnju koju Evropska unija ostvaruje sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH, te se zahvalio BiH na pružanju podrške u naporima za oporavak od poplava u Sloveniji kroz prvu misiju Bosne i Hercegovine s Mehanizmom civilne zaštite EU.

- Sattler je istakao iskrenu želju građana BiH da vide napredak na putu ka EU u svjetlu nedavno dobijenog kandidatskog statusa i podsjetio da je podrška pristupanju EU ono što je zajedničko velikoj većini ljudi u BiH.

Naglasio je važnost ublažavanja retorike i prevazilaženja trenutnih prepreka reformama, te je u tom smislu upozorio na daljnje kašnjenje sa usvajanjem bitnih reformi u skladu sa 14 ključnih prioriteta, uključujući i paket zakona u oblasti vladavine prava koji čekaju na usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH - istaknuto je u saopćenju. 

Na kraju sastanka dogovorena je dinamika isporuke novih doniranih vozila za potrebe deminerskog bataljona OS BiH, a što će se realizovati do kraja godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.