open-navfaktor-logo
search
Brojni razgovori
Helez sa zvaničnicima u Washingtonu: Intenzivirati podršku i proširiti nivo saradnje između BiH i NATO-a
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez nastavio je aktivnosti u okviru službene posjete Washingtonu, Sjedinjene Američke Države.
13.04.2023. u 10:11
get url
text

Drugog dana boravka, Helez se u Bijeloj Kući sastao sa koordinatoricom Vijeća za nacionalnu sigurnost za odbrambenu politiku i kontrolu naoružanja Carom Abercrombie.

Helez je upoznao sagovornicu o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, aktuelnostima u odbrambenom resoru, te o negativnom ruskom uticaju  na kolektivnu sigurnost BiH i šire.

- Ohrabrujuće je da Republika Srbija na svojoj teritoriji organizira vojnu vježbu sa NATO snagama,  ali  je isto tako loša poruka da Predsjedništvo BiH nije dalo saglasnost za održavanje vježbe "Immediate Response-23" na vojnom poligonu OS BiH na Manjači, u drugoj polovini maja ove godine. Također, obeshrabruje činjenica da Tužilaštvo BiH ne procesuira odgovorne za negiranje genocida u Srebrenici, što za posljedicu ima opću nesigurnost i odlazak mladih iz zemlje - naglasio je Helez.

Koordinatorica Vijeća za nacionalnu sigurnost Cara Abercrombie naglasila je čvrstu opredijeljenost Vlade SAD na pružanju podrške BiH na putu ka EU i NATO.

- Pomoći ćemo  sve reformske procese u MO i OS BiH i pozdravljamo usaglašeni prijedlog strukture novog generalskog kora. Pentagonu ću proslijediti na razmatranje inicijativu da se u BiH poveća prisutnost američkih snaga - naglasila je.

Istoga dana, ministar Helez se u State Departmentu susreo s glavnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Stanom Brownom, sa kojim je razmijenio mišljenje o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i blokadama pojedinih članova  kolektivnog šefa države našeg puta ka euroatlantskim integracijama.

Brown je ministru odbrane BiH čestitao na formiranju novog Vijeća ministara BiH i brzom usvajanju budžeta. Istakao je zabrinutost da se u entitetu Republika Srpska  pokušava uvesti ruski tip vladavine, te gašenje slobodnih i nezavisnih medija.

Brown je pozitivno ocijenio  realizirani projekat "Sarajevo bez mina" i zatražio je podršku za novi projekat pod nazivom "Mostar bez mina" koji kandiduje Fondacija Marshal Legacy Institute.

- Vlada SAD-a spremna je podržati jačanje državnih institucija BiH, prvenstveno OS BiH kroz nove projekte za  njihovo opremanje, koji će uskoro od Kongresa biti razmatrani. I dalje ćemo podržavati proces rješavanja viškova naoružanja i minsko eksplozivnih sredstava - rekao je Brown.

Na kraju, i Brown je naglasio punu podršku OS BiH u dostizanju NATO standarda i ostvarenju strateškog cilja Bosne i Hercegovine, na čemu se ministar Helez zahvalio.

Ministar odbrane BiH je na kraju dana imao izuzetno korisnu posjetu Pentagonu i susret sa dr. Colin Kahl, podsekretarom Ministarstva odbrane za politiku SAD-a, najviše rangirani zvaničnik američke administracije sa kojim se ministar Helez sastao.

Ministar Helez je i dr. Kahl-a upoznao sa aktuelnom situacijom u BiH, koja je bitno uslovljena uticajem ruske agresije na Ukrajinu. 

Kahl je istakao čvrstu opredijeljenost Vlade SAD na podršci očuvanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstvenosti Bosne i Hercegovine, naglasivši  da je čitavu  svoju karijeru posvetio pitanjima sigurnosti na Balkanu, pa samim tim i Bosni i Hercegovine.

Pozivajući se na izjavu predsjednika Bidena da budućnost i stabilnost Balkana zavise od NATO-a, Kahl je naglasio:

- Vlada SAD-a i Pentagon nastavljaju da razmatraju sve opcije u vezi pojačane podrške BiH, posebno provođenju reformi u oblasti pravosuđa i vladavine prava. Naše opredjeljenje je da intenziviramo podršku i proširimo nivo saradnje između BiH i NATO i tražit ćemo od evropskih partnera da pojačaju vojno prisustvo u misiji ALTEA.

Ministar Helez se zahvalio na podršci koju Vlada SAD-a nesebično pruža našoj zemlji.

- Raduje me činjenica da su naši američki partneri i prijatelji opredijeljeni još više i jače podržati Bosnu i Hercegovinu na putu ka euroatlanskim integracijama i da su dogovoreni novi modaliteti proširenja saradnje u oblasti odbrane - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.