open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Helez tvrdi da on nije učestvovao u odluci da se nabavka helikoptera skine s dnevnog reda, ali ne zna ko je?!
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvuje u Briselu na Sigurnosno-odbrambenom forumu gdje je, kako je rekao, razgovarao sa brojnim zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije te drugima. Upitan da li se u Briselu, kako je tvrdio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, govori o "bošnjačkom radikalizmu", Helez je odgovorio odrično.
21.03.2023. u 21:47
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH zasad odustaje od nabavke američkih helikoptera i okreće se remontu ruskih

- Ljudi sa kojima sam ja razgovarao nisu govorili o tome - rekao je Helez, pojasnivši da se govorilo i da je tim zvaničnicima glavna preokupacija pitanje Rusije i Ukrajine, agresije na Ukrajinu i kako će se ta situacija dalje odvijati.

- Nismo razgovarali o drugim radikalizmima. Uistinu nisam ni ja to nametao kao temu, jer smatram da je prioritet da sada razgovaramo u vezi sa ovom situacijom gdje ima jedan scenarij ukoliko Rusija napravi veći prodor, ali svi se nadamo da do toga neće doći - rekao je Helez za N1.

Na drugoj televiziji, BHR-u, Zukan je upitan za informaciju o tome da li je Vijeće ministara BiH odlučilo da Oružane snage Bosne i Hercegovine ostaju bez dva američka helikoptera UH-2 koji su trebali biti nabavljeni u okviru projekta Ministarstva odbrane BiH i vlasti SAD-a.

Vijeće ministara BiH nije željelo razmatrati prijedlog izmjena i dopuna Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera. S povlačenjem ovog materijala sa sjednice Vijeća ministara BiH saglasan je bio i ministar odbrane BiH Zukan Helez, glasila je informacija objavljena danas. Međutim, Helez tvrdi da on nije bio na sjednici Kolegija Vijeća ministara kada je ta odluka donesena.

- Koliko ja imam informaciju to je skinuto sa dnevnog reda kada ja nisam bio. Kada dođem u BiH ja ću ispitati sve i nastojat ću da to vratim na Vijeće ministara. Gledajte, bilo ko da je bio tamo, ako nisu saglasni ostali članovi Vijeća ministara, to ne može proći. I nikoga ja ne okrivljujem, ali ja nisam bio i to možete provjeriti, to je sto posto - kazao je Helez.

Kolegij Vijeća ministara koji i usaglašava dnevni red sjednica čine predsjedavajuća Borjana Krišto i zamjenici Zukan Helez i Zoran Tegeltija.

- Vijeće ministara BiH nije razmatralo Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstva odbrane i Oružane snage BiH jer je isti povučen sa dnevnog reda na traženje Kolegija Vijeća ministara BiH, s čim se suglasio i ovlašteni predlagač materijala - navedeno je u jednom od Zapisnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Ministarstvo odbrane BiH odustaje od remonta starih helikoptera, prioritet je nabavka novih

Tačno je to, kako Helez kaže, da se dnevni red mora usaglasiti, ali je zanimljivo da ne zna ko ga je mijenjao na sjednici Kolegija Vijeća ministara i kako se taj ko ga je mijenjao postavio spram ovog pitanja. Tim prije jer se pitanje direktno tiče Helezovog resora.

Osim toga, dopredsjedavajući Vijeća ministara ukoliko ne prisustvuje sjednici, dužan je ovlastiti drugog ministra da preuzme ulogu dopredsjedavajućeg. Ministar kojeg ovlasti mora biti iz istog konstitutivnog naroda. Kako se pretpostavlja, ukoliko Helez nije prisustvovao, mijenjao ga je Elmedin Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.