open-navfaktor-logo
search
Praznik
Helez u Gornjem Vakufu: Teško stečenu državnost Bosne i Hercegovine moramo nastaviti braniti
Povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez položio je cvijeće na nekoliko lokacija u općini Gornji Vakuf.
01.03.2024. u 15:34
get url
text
Zukan Helez
Zukan Helez

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, Helez je položio cvijeće i proučio fatihu poginulim borcima i šehidima na šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali, te položio cvijeće na mezar zlatnog ljiljana Gorana Čišića, kao i na spomeniku šehidima u mjesnoj zajednici Voljice.

Nakon šetnje gradom, položio je cvijeće na grob pukovnika HVO-a Zvonimira Fontane, osobe koje je bila simbol zajedništva u općini Gornji Vakuf.

Tokom obilježavanja Dana nezavisnosti, Helez je naglasio da Bosne i Hercegovine ima i u "malim sredinama", te da nam je u ovakvim prilikama obaveza uvijek posebno poštovanje iskazati prema onima koji su, kada je bilo najteže, bili zaštitnici slobode, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, a posebno onima koji su svoje živote utkali u temelje naše domovine.

- Bez korijena ni trava ne raste, bez domovine čovjek ne živi. Prije 32 godine građani Bosne i Hercegovine su na legalnom i međunarodno priznatom referendumu u ogromnoj većini odlučili da Bosna i Hercegovina bude nezavisna, suverena i jedinstvena država. Ovaj važni događaj u historiji naše domovine ostat će upamćen kao dan kada je Bosna i Hercegovina poslije vjekova tuđih uprava obnovila svoj suverenitet i postala samostalna država.

Teško stečenu državnost Bosne i Hercegovine moramo nastaviti braniti, čuvati i razvijati, a to moramo raditi otvoreno, javno i konkretno. Generacijama koje dolaze dugujemo da gradimo budućnost Bosne i Hercegovine, kao suverene, stabilne i prosperitetne države, članice Evropske unije i NATO saveza, koja će biti država jednakih građana na svakom njenom pedlju. Ova zemlja je dovoljno velika i bogata za sve nas. U želji da nam svaki 1. mart bude razlog za ponos i dostojanstvo, svim građanima Bosne i Hercegovine, još jednom, čestitam Dan nezavisnosti BiH - poručio je Helez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.