open-navfaktor-logo
search
Radna posjeta
Helez u Operativnoj komandi: Ponosan sam na međuljudske odnose u Oružanim snagama BiH
Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez boravio je u zvaničnoj radnoj posjeti Operativnoj komandi Oružanih snaga BiH u bazi "Butmir" kod Sarajeva.
10.05.2023. u 14:37
get url
text

Ministru Helezu glavni je domaći bio komandant Operativne komande OSBiH general-major Radovan Ilić sa svojim štabom i saradnicima. Ilić je upoznao ministra s težišnim aktivnostima i stanjem u okviru ove komande i potčinjenih jedinica. Ova komanda u svom sastavu ima tri pješačke brigade, brigadu zračnih snaga i protivzačne odbrane i brigadu taktičke podrške, a čini je dvije trećine ukupnog kadrovskog sastava OSBiH.

Misija Operativne komande OSBiH podrazumijeva obučavanje i držanje u spremnosti visoko motiviranih profesionalnih snaga, sposobnih da u zadatom vremenu postupaju, podrže i po naredbi izvrše sve zadaće u BiH i izvan nje, radi ispunjenja obaveza propisanih Zakonom o odbrani BiH.

Tokom posjete ministar Helez je istaknuo važnost definiranja prioriteta u situaciji ograničenih finansijskih izdvajanja i čestitao svim pripadnicima OSBiH na profesionalnom i primjernom izvršavanju zadaća na polju dostizanja operativnih standarda NATO saveza, pomoći civilnim institucijama u prirodnim nesrećama te međunarodnim promatračkim misijama u Maliju i Srednjoafričkoj Republici.

- Ponosan sam na stanje međuljudskih odnosa u OSBiH - rekao je Helez i dodao:

- Učinit ćemo sve da našem vojniku i dalje povećavamo materijalni status i olakšavamo posao.

Helez je u pratnji šefa Kabineta Salka Bebe i savjetnika iz ureda zamjenika ministra obišao i Centar za obuku za operacije podrške miru (SOOPM/PSOTC) u bazi "Butmir", koji je jedno od vrlo rijetkih nastavnih centara izvan Sjevernoatlantskog saveza, koja imaju NATO certifikate. Načelnik PSOTC-a brigadir Elvedin Omić predstavio je glavne aktivnosti centra, a Helez je izrazio iskreno zadovoljstvo viđenim, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.