open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane BiH
Helez: U Tursku šaljemo inženjersku i dio jedinice za spašavanje, ćebad, opremu, prikupljamo krv
Naš vojni dio ljekarskog tima koji djeluje u sklopu Balkanskog ljekarskog tima već je krenuo za Tursku, a danas operativno radimo koliki broj preostalih pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine će krenuti za pomoć unesrećenim u zemljotresima koji su pogodili Tursku, odnosno gdje će biti smješteni i ko će ih prihvatiti, potvrdio je za Anadoliju Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
09.02.2023. u 10:25
get url
text

- To će biti vrlo brzo sprovedeno - naglasio je Helez.

Nije mogao govoriti o broju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji će sudjelovati u akcijama u Turskoj, jer, kako je naveo, "to ulazi u sferu tajnosti, ali je istakao da će angažman pripadnika OS BiH u zbrinjavanju unesrećenih u Turskoj biti maksimalno u skladu sa mogućnostima".

- Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je u stalnom kontaktu sa ambasadom Republike Turske u Sarajevu i ne radimo ništa napamet. Sve aktivnosti sprovodimo u koordinaciji sa ambasadom da ne napravimo ništa što ne treba - istakao je Helez.

Helez kaže kako je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine jedino koje je nešto uradilo i koje nešto može kada je u pitanju pomoć stradalim u Turskoj.

- Mi smo poduzeli šest aktivnosti. Sve pripremamo operativno i provodimo. Šaljemo jednu jedinicu iz inženjeriskog bataljona, ljekarski tim koji je u okviru Balkanskog ljekarskog tima, imamo jedinicu za spašavanje prilikom nesreća i nepogoda koja se angažuje u Bosni i Hercegovini prilikom pada aviona i helikoptera. Dio te ekipe ćemo poslati tamo da pomognu unesrećenim, odnosno u njihovom traženju. Pokrenuli smo dobrovoljno darivanje krvi. Imamo oko 10.000 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sve su to momci koji mogu dati krv - naveo je Helez.

Otvoren je i žiro račun za prikupljanje finansijske pomoći.

- Malo smo odluku izmijenili i učinili da povećamo angažman i spustimo do najniže instance po komandnoj odgovornosti taj segment da vidimo da to bude što više i bolje. I ja sam uplatio prvi da pokažem primjerom - rekao je Helez.

Oružane snage Bosne i Hercegovine će, kazao je Helez, osigurati i ćebad i opremu potrebnu za zbrinjavanje unesrećenih.

- Sve aktivnosti koje radimo su takve da Oružane snage Bosne i Hercegovine funkcionišu bez problema i da ništa ne uspori ili smanji mobilnost Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. U proceduri smo tražili saglasnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Njihovo je samo da odobre, nemaju nikakvu drugu ulogu. Danas oni trebaju to vratiti. Sve to vrijeme mi smo radili na pripremama - naveo je Helez.

Helez ističe da je dan nakon zemljotresa sve pokrenuo.

- Neki ljudi kažu, zakasnili ste. Ne znam, jedino prije zemljotresa da smo radili, što je nemoguće. Sve teče po planu - naglasio je Helez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.