open-navfaktor-logo
search
Audijencija
Helez u Vatikanu: Papa je izrazio potrebu za još čvršćom saradnjom među narodima u BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez predvodio je delegaciju BiH, koje je danas u Vatikanu prisustvovala općoj audineciji pape Franje.  
20.09.2023. u 14:08
get url
text

Delegacija u kojoj su i zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse general-major Gojko Knežević, susrela se s papom Franjom i najvišim dužnosnicima Vatikana, uključujući i drugog čovjeka u hijerarhiji Vatikana, državnog sekretara Pietra Parolina.

Poslije same audijencije, Helez je razgovarao s papom te mu zahvalio što je Vatikan uvijek podržavao Bosnu i Hercegovinu te mir i pomirbu među njenim narodima. On je posebno zamolio papu da iskoristi svoj utjecaj da pomogne i zaštiti suverenost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine i podrži njen put ka euroatlantskim integracijama, jer taj put nema alternativu za bolju budućnost svih njenih naroda.   

Nakon toga, delegacija iz BiH sastala se s državnim sekretarom, kardinalom Parolinom. U razgovoru koji je trajao 50 umjesto planiranih 20 minuta razmatrani su odnosi BiH i Vatikana, vjersko dušobrižništvo u Oružanim snagama BiH, kao i mogućnosti dalje gradnje međusobnog povjerenja u Evropi i regiji zapadnog Balkana.

- Vatikan je među prvima uspоstavio diplomatske odnose s BiH i od tada naši su međusobni odnosi kontinuirano dobri. BiH je jedna od rijetkih evropskih država koju su već tri puta posjećivali poglavari rimokatoličke crkve. Papa mi je rekao da moli za sve stanovnike Bosne i Hercegovine te izrazio potrebu za još čvršćom saradnjom među narodima i jačom izgradnjom međusobnog povjerenja, kako zemalja u regiji, tako i u svijetu. Dužnosnici Vatikana ohrabrilili su nas da ne posustajemo, već hrabro i vrijedno gradimo naš evropski put, uz međusobno poštivanje i uvažavanje višenacionalne prirode Bosne i Hercegovine - rekao je tim povodom Helez, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Završavajući službenu posjetu Vatikanu, Helez je posjetio i amabsadu BiH u Vatikanu, pri čemu je s uposlenicima ambasade razgovarao o daljim planovima i uvjetima života i rada u Vatikanu.                                                                                              

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.