open-navfaktor-logo
search
Pritekli u pomoć
Helikopter Oružanih snaga BiH i drugi dan gasi požar kod Prozora
Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i danas je, u ranim jutarnjim satima, nastavio gasiti šumski požar na području općine Prozor.  
09.04.2020. u 10:20
get url
text

Nadležne civilne institucije uputile su zahtjev za upotrebom vojnog helikoptera u srijedu, 8. aprila, u poslijepodnevnim satima, još dok je jedan helikopter UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne obrane OSBiH bio angažiran na gašenju šumskog požara kod Tuzle.

Sastav 2. helikopterskog skvadrona OSBiH iz kasarne Rajlovac na požarište u području mjesta Ustire, Kučani i Klek kod Prozora u 15.10 sati uputio je drugi helikopter UH-1H. Tokom poslijepodneva izbačeno je 19 vedara vode. Pri obavljanju zadaće gašenja požara, posada 2. helikopterskog skvadrona OSBiH se pridržavala svih propisanih procedura, uključujući i mjere zaštite od virusa COVID-19, a gašenje je nastavljeno i u četvrtak ujutru.

Angažiranjem svojih kapaciteta na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, OSBiH pokazuju spremnost i u ispunjavanju zakonom propisane misije pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu u izvanrednim situacijama, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.