open-navfaktor-logo
search
Najoštrija osuda
Helsinški odbor: Napad na mladića u Bratuncu u velikoj mjeri inspiriran govorom mržnje koji stalno koristi vrh RS-a
Helsinški odbor za ljudska prava najoštrije osuđuje brutalni napad na mladića Osmana Mehanovića u Bratuncu kojem su nanijeli teške tjelesne povrede, saopćeno je iz Helsinškog odbora.
28.06.2023. u 14:49
get url
text

VEZANI TEKST - Mladić Osman Mehanović pretučen na parkingu: "Psovali su mi i vrijeđali me, spominjali Srebrenicu i Kravicu"

- Očekujemo da će nadležne pravosudne institucije utvrditi pozadinu i motive ovog napada i najoštrije kazniti počinioce.

Uvjereni smo, da je ovaj napad u velikoj mjeri inspirisan, govorom mržnje, koji kontinuirano koristi i podstiče politički vrh Republike Srpske. Govor mržnje i kultura nasilja, nažalost imaju snažnu institucionalnu podršku u Republici Srpskoj, te su ovakvi napadni očigledno inspirisani takvim društvenim okruženjem.

Izazivanje rasne, međuetničke i međureligijske netrpeljivosti i mržnje je krivično djelo, i apelujemo na nadležne pravosudne institucije u BiH, da pravovremeno sankcionišu promotere govora mržnje i nasilja - istaknuto je u saopćenju Helsinškog odbora.

Mehanović je pretučen u petak oko 23 sata. Kako je objavila RTV Podrinje, njemu su tri osobe nanijele teške tjelesne povrede. Napadači su mu pritom, kako je naveo, upućivali psovke i vrijeđali ga nacionalnoj osnovi, spominjući Kravicu i slično.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.