open-navfaktor-logo
search
Trpjet će i dužnosnici
Herceg: HNK donosi jedan od boljih "korona zakona" u BiH, subvencioniramo 10.000 plaća
U završnoj je etapi postupak izrade Rebalansa budžeta za 2020. godinu i donošenja Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19), odnosno tzv. koronazakona u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
11.05.2020. u 14:04
get url
text

Predsjednik kntonalne vlade Nevenko Herceg za Fenu kaže kako su, prije svega, čekali na rješenja viših nivoa vlasti.

- Jasno je kako, kod donošenja ovako ozbiljnih zakonskih rješenja, treba uzeti u obzir sve specifičnosti HNK, od činjenice da smo pandemijom najpogođeniji kanton i da nam je veliki dio privrede pogođen donesenim mjerama, do nužnosti i političkog usaglašavanja prije konačnog stavljanja zakonskog rješenja na glasanje pred članove Vlade i Skupštine. Međutim, sada već, u samoj završnici, mogu bez zadrške kazati kako će HNK dobiti jedan od kvalitetnijih, inovativnijih i sadržajnijih koronazakona u zemlji. Imat ćemo Zakon s nizom konkretnih rješenja kojima subvencioniramo desetak hiljada ličnih dohodaka, održavamo poticajnu politiku u strateškim privrednim granama, značajno ublažavamo teret pogođenih privrednih grana kojima otvaramo prostor za oporavak i sprečavamo daljnji gubitak radnih mjesta, čuvajući tako i demografsku sliku HNK – istaknuo je Herceg.

Od početka je, kaže, upozoravao kako će federalni "korona zakon", u obliku u kojem je usvojen, glavninu tereta krize prebaciti na kantone, gradove i općine.

- Sada kada je to tako, HNK će se predloženim zakonskim rješenjem postaviti krajnje odgovorno, potpuno razumijevajući finansijsku situaciju u pojedinim gradovima i općinama. Naime, idemo s intencijom da Kanton preuzme subvencioniranje najniže plaće za desetak hiljada pogođenih radnih mjesta u ugroženim sektorima, čime direktno rasterećujemo naše jedinice lokalne samouprave – pojašnjava.

Utvrđena su, navodi, oslobađanja od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta (oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednog zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne takse i članarine Turističke zajednice te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih taksi), kao poticaj privredi i povećanje konkurentnosti na tržištu.

- To je od posebnog značaja za ugostiteljstvo i turizam, ali i indirektan poticaj i jedinicama lokalne samouprave da rade na oslobađanju odnosno ukidanju ili barem smanjenju njihovih parafiskalnih nameta – kaže Herceg.

Predloženi "korona zakon" HNK definira i budžetske i izvanbudžetske uštede, u smislu konkretnih umanjenja plaća izabranih i imenovanih dužnosnika u HNK za 20 posto, umanjenja naknada za članstva u kantonalnim komisijama za 50 posto, kao i umanjenja naknada za članstva u nadzornim i upravnim odborima i drugim kolektivnim upravljačkim tijelima koje imenuju Skupština ili Vlada za 50 posto. Isti pristup očekuju i od kantonalnih izvanbudžetskih fondova.

- Iznimno je bitna stavka i ustrojavanje stabilizacijskog/garantnog fonda, s posebnim podračunom, putem kojeg ćemo subvencionirati poduzetništvo i obrt, turizam i ugostiteljstvo, isplaćivati tekuće transfere i osiguravati garancije za kamate na poduzetničke kredite – zaključio je, napominjući kako će pravo na subvencioniranje moći ostvariti oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tokom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s februarom ove godine i da nisu otpuštali radnike za vrijeme trajanja zabrane rada.

Vrijeme trajanja subvencioniranja najniže neto plaće bit će od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.