open-navfaktor-logo
search
Bukte požari
Hercegovina čeka helikoptere OSBiH: Komšić i Džaferović dali saglasnost, Dodik šuti
Ministarstvo odbrane BiH, napokon je uputilo Predsjedništvu BiH zahtjev za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara u Neumu, Livnu, Širokom Brijegu, Stocu i Tomislavgradu.
11.08.2021. u 20:12
get url
text

VEZANI TEKST - Okolić i Đerić zaključili da Hercegovina može izgorjeti, ali da Dodika ne treba uznemiravati

Generalni sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić potvrdio je za Faktor da je zahtjev upućen mailom. 

- U skladu sa postojećim procedurama kontaktirao sam sva tri člana Predsjedništva BiH. Do sada sam dobio saglasnost za angažovanje helikoptera iz kabineta Željka Komšića i Šefika Džaferovića, dok se iz kabineta Milorada Dodika još nisu javili. To znači da je ova procedura još uvijek u toku - rekao nam je Đerić.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je od 27. jula do 9. augusta ove godine dobilo pet zahtjeva za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, koji mijenja ministra Sifeta Podžića dok je na godišnjem odmoru, smatrao je da zahtjeve ne treba upućivati u Predsjedništvo BiH, jer se, kako je on to prezentirao u Ministarstvu, "Dodik neće izjašnjavati o njima, s obzirom da su lideri stranaka iz Republike Srpske odlučile da će bojkotovati i blokirati rad institucija Bosne i Hercegovine". 

Za angažman helikoptera Oružanih snaga neophodno je odobrenje sva tri člana Predsjedništva BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.