open-navfaktor-logo
search
Anesteziolozi
Heroji u bijelom koji ostaju u sjeni: Spasili smo dijete koje je 40 minuta bilo mrtvo
Anastezija se donekle gleda s podozrenjem, međutim predrasuda o nebuđenju iz anestezije, pojašnjava dr. Imamović, samo je mit i ništa drugo
30.10.2019. u 22:04
get url
text
Klinika za enesteziologiju UKC-a Tuzla: Načelnik Imamović i dr. Smajić

Bolnica je bez njih nezamisliva, bilo kakav operativni zahvat neizvodiv. Ipak, malo ko ih primijeti, rijetko su vidljivi i svojim pacijentima, a itekako su sposobni da izvode čuda. Gotovo niko vam ne zna reći gdje je Klinika za anesteziologiju UKC-a Tuzla, a to je zato jer je cijeli UKC zapravo njihov. To su anesteziolozi, heroji u bijelom iz sjene.

- Svakoga dana naše osoblje raspoređuje se na 26 različitih punktova u bolnici. Zato kada me pitaju u kojoj smo zgradi, ja kažem da smo u svim - priča načelnik Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju prof. dr. Semir Imamović.

Kičma UKC-a

Ova klinika na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla postoji od 2004. godine. Trenutno ima oko 150 zaposlenih koji godišnje rade na više od 15.000 operativnih zahvata i obave između 20 i 25 hiljada specijalističkih pregleda. Po broju uposlenika Klinika za anesteziju je druga na UKC-u Tuzla, tu radi 56 ljekara, od čega su 48 specijalisti.

- Mi smatramo da smo kičma UKC-a jer pokrivano sve klinike. Nas najviše cijene kolege hirurzi jer dobrog hirurga nema bez dobrog anesteziologa. Mi smo imali opreacije koje traju i po 16 sati i za to vrijeme samo jedna osoba vlada svim vašim organskim sistemima, a to je anesteziolog - priča dr. Imamović.

Anastezija se donekle gleda s podozrenjem, međutim predrasuda o nebuđenju iz anestezije, pojašnjava dr. Imamović, samo je mit i ništa drugo.

- Svaka anesezija je rizik. Oduzimanje svijesti, mogućnosti disanja i pokreta, ugrožavaju pacijenta, ali bez toga se ne može obaviti operacija. Lijekovi koje sada imamo su apsolutno sigurni, ne postoji situacija da se neko nije probudio iz anestezije. Ono što se desi je incident tokom operacije, poput moždanog udara, pa se pacijent ne probudi. Uzrok tome nije anestezija, nego stanje pacijenta. Ne postoji pacijent koga se ne može uvesti u anesteziju, to se radi s bebama u prvom satu života, pa do osoba od 90 godina. Koliko ja pratim, otprilike sedam godina, mi nismo imali niti jednu neobjašnjenu smrt tokom uvoda u anesteziju - pojašnjava dr. Imamović.

Istina i mit

Udruženje doktora medicine anesteziologa-reanimatologa (UDMAR) u FBiH i Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju u Tuzli će, od 1. do 3. novembra, organizirati Prvi simpozij anesteziologa i reanimatologa FBiH s međunarodnim učešćem, a glavna tema je "Traumatizirani pacijent - izazov ili rutina".

- Upravo je ovaj skup prilika da razbijemo mit i da ne postavljamo pitanje da li je anestezija opasnost, nego da se pitamo da li je operacija opasnost. Dugo je vladalo mišljenje da anesteziolozi rade samo u operacionoj sali. Naš djelokrug je davno izašao u odjeljenja intenzivne terapije, sve više dijagnostičkih procedura nije moguć bez naše potpore, imamo ambulante za terapiju bola koje vode enesteziolozi - kaže doc. dr. Jasmina Smajić, predsjednica UDMAR-a.

Sve teško povrijeđene nakon nesreća pored hirurškog zbrinjavanja, prate i održavaju na životu upravo anesteziolozi, a upravo tu se pišu neke nevjerovatne priče.

- Imali smo čovjeka koji je bio tri godine u komi. Tri godine nakon toga oporavio se, oženio i sada ima djecu. Često nam se javi, barem telefonski. Imali smo dijete koje je bilo mrtvo više od 40 minuta, nakon utapanja u Jali. To nije u svijetu opisan rezultat, ali bili smo malo insuficijentni s akademskim titulama da bi znali taj rezultat obznaniti u svijetu. Najvažnije je da je to dijete i danas živo i zdravo. Imali smo čovjeka s kojim su se svi oprostili, a koji je preživio - priča dr. Imamović.

Klinika za anesteziologiju i traumatologiju, ističu, sada je na tom nivou da nema potrebe da pacijente u teškom stanju šalju bilo gdje.

- Do rata smo imali više od 20 saniteta koji su vozili pacijente u veće centre. Sada imamo samo dva, kojima dovozimo naše pacijente ako su stradali negdje drugdje. Iznad nas nema dalje, mi moramo riješiti sve što se desi, a pacijenti nam dolaze od Bihaća, Mostara, Brčkog, Zvornika... i na to smo ponosni - zaključio je dr. Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.