open-navfaktor-logo
search
Elektroprivreda BiH
Hidroelektrane na Neretvi spasile Mostar od poplava
Zahvaljujući prihvatanju aktuelnog velikog vala rijeke Neretve od akumulacije HE Jablanica, koji je prema karakteristikama najbliži tipskom stogodišnjem valu, spriječeno je plavljenje Mostara jer je protok Neretve kroz grad ostao unutar granica sigurnim po stanovništvo koje živi nizvodno, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH. 
10.11.2021. u 10:59
get url
text

Prema dosadašnjem iskustvu, prihvatanje ovakvih velikih valova na višim kotama akumulacije HE Jablanica, iziskivalo bi ispuštanje vode u količini većoj od 1.000 metara kubnih u sekundi putem evakuacionih organa na brani HE Jablanica, ali i na branama nizvodnih hidroelektrana. U tom slučaju bilo bi gotovo nemoguće izbjeći plavljenje određenih dijelova stambenih i infrastrukturnih objekata koji se nalaze blizu korita Neretve u Mostaru, dodaje se u saopćenju.

- Analizirajući vremenske prognoze i njihovim detaljnim praćenjem, JP Elektroprivreda BiH  je uložila maksimalne napore kako bi kotu akumulacije HE Jablanica svela na minimalni nivo, da bi mogle biti prihvaćene velike količine vode koje su bile i najavljene. Na ovaj način kota akumulacije prije najavljenih padavina je iznosila  svega 247,53 metra nadmorske visine, odnosno cca 23 metra ispod maksimuma. Na ovaj način je stvoren prostor za prihvat vodenog vala, te je kota dostigla visinu 263,5 metara nadmorske visine i još uvijek je ispod maksimalne kote za cca šest metara. U suprotnom, JP Elektroprivreda BiH bi bila prinuđena ispuštati veće količine vode putem evakuacionih organa, a što bi potencijalno dovelo do pojave "plavnog vala" - saopćili su iz Elektroprivrede BiH.

U toku noći 4. na 5. novembra 2021. godine u četiri sata zabilježen je i najveći vodostaj rijeke Neretve od kako se vrši njegovo mjerenje. Na mjernoj  stanici Glavatičevo most vodostaj je iznosio 515 cm, a  na stanici Hagenuk 530 cm.  Za ovako velike valove karakteristična je brzina porasta dotoka. Tako je protok Neretve na mjernoj stanici Hagenuk 4. novembra u 16 sati iznosio 84 metara kubnih u sekundi, da bi nakon 12 sati porastao za više od 14 puta, konkretno na 1.195 metara kubnih u sekundi.

I pored ovako velikog povećanja protoka Neretve, JP Elektroprivreda BiH je, kako navode, uspjela amortizovati pojavu većih voda kroz Mostar i nizvodno od hidroelektrana na Neretvi. Maksimum tipskog stogodišnjeg vala na profilu HE Jablanica iznosi 1.325 metara kubnih u sekundi,  dok je prvi maksimum aktuelnog vala ostvaren 5. novembra  u 5 sati iznosio 1.254 metra /sek.

- Nažalost, tokom aktuelnog  velikog vala rijeke Neretve formirale su se ogromne količine nanosa plutajućeg otpada na svim akumulacijama koji nisu uzrokovani djelovanjem i radom hidroelektrana. Sav teret njegovog uklanjanja će, po ko zna koji put, biti na Hidroelektranama na Neretvi JP Elektroprivreda BiH - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.