open-navfaktor-logo
search
Podrška Palestini
Hiljade građana na skupu podrške narodu Palestine: Sarajevo ima pravo da se solidariše sa Gazom
Na platou preko puta Vijećnice u Sarajevu održan je skup podrške narodu Palestine na kom su se okupile hiljade građana. 
22.10.2023. u 11:09
get url
text

Okupljeni su kazali kako ih je situacija u Gazi i izraelski narativ jako podsjetio na period agresije na BiH, genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva i teroriziranje i granatiranje nedužnih civila među kojima su djeca, te izvrtanje činjenica u korist agresora.

Sa današnjeg skupa poslali su poruku da je hitno potrebno uspostaviti mir odnosno prekinuti vatru sa izraelske strane te osigurati humanitarnu pomoć Palestincima koji su ostali bez vode, struje, hrane.

- Želimo poslati snažnu poruku podrške našim sugrađanima u pojasu Gaze koji se suočavaju sa brutalnim zločinima i genocidom. Želimo podići glas protiv ubijanja djece, žena, staraca, ranjenika u bolnicama, protiv nasilja i za mir u Palestini - poručili su organizatori sa današnjeg skupa.

Mnogi su sa sobom danas nosili transparente na kojima je pisalo "Jučer Srebrenica, danas Gaza", "Stop ubijanju", "Treba šutjeti dok djeca spavaju, a ne dok umiru", "Nije konflikt nego genocid"... 

"Stop, ratu", "Oslobodite Palestinu"..., samo su neke od poruka koje su građani poslali sa današnjeg skupu u Sarajevu. 

Djevojka po imenu Sara, koja se obratila okupljenima,  poručila je da "večeras će mnoga djeca u Palestini zaspati gladna".

 - Neki se nikada neće probuditi jer će ih ubiti izraelska armija. Samo u Palestini majka nosi dijete dva puta, jednom kada se rodi, drugi kada ga ubiju. Ali neće ih samo ubiti granata već i šutnja cijeloga svijeta. Zato što su palestinska djeca samo broj iz statistike poginulih. Zašto svijet ne priča da je šutnjom ubio buduće inžinjere, doktore, pisce i naučnike? Zašto se izraelskom agresoru dopušta da ubija one koji bi sutra spasili ovaj svijet - kazala je Sara.    

dr. Naser Nabil rekao je da danas Sarajevo krvari, danas se Sarajevo solidariše sa Gazom, danas se Sarajevo solidariše sa palestinskim narodom.

- Recite mi ko može trpiti izlozaciju više od 17 godina? Sarajevo je ranije krvarilo, a ja sam svjedok toga, a sada ste vi tu da podržite stradanja palestinskog naroda, ne samo u Palestini, već širom svijeta. Djeca u Gazi na podlakticama pišu imena i prezimena kako bi ih prepoznali ako budu ubijeni usljed izraelskog granatiranja. Živjela Palestina - kazao je dr. Nabil.

Okupljenima građanima obratila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je kazala da je Sarajevo uvijek bilo na pravoj strani historije. 

- Sarajevo se uvijek borilo za nedužne i za pravdu. Mi najbolje znamo kako je to ne imati vode, hrane i kada djeca ginu. Sarajevo kao grad koji je bio grad pod najdužom opsadom u modernoj historiji. Sarajevo pusti suzu, Gaza jeca. Sarajevo ima pravo danas stajati uz Gazu. Sarajevo je za mir i za sve nedužne žrtve na ovom svijetu - kazala je Karić. 

 

VEZANI TEKST - Palestinska zajednica u BiH pokrenula humanitarni broj za pomoć narodu Palestine

Prema riječima Majeda Maaroufa, predsjednika Palestinske zajednice u BiH, poziv na skup je poslan svima onima koju suosjećaju sa palestinskim narodom koji decenijama, a poslednjih sedmica posebno, proživljava najteže trenutke.

- Dobrodošli su svi koji podržavaju palestinski narod i pravdu u svijetu. Imamo informaciju da će na skup doći brojni stanovnici Sarajeva, ali i drugih gradova u BiH, poput Bugojna, Zenice... - istakao je Maarouf.

{$galerijaFotografija}

Kako je ranije najavljeno skupu su se odazvali i Manijaci, najvatreniji navijači Željezničara koji su sinoć na utakmici protiv Zvijezde 09 na južnoj tribini stadiona Grbavica istaknuli parolu na kojoj je pisalo:

- Tvoja djeca su naša djeca. Tvoja krv je naša krv. Tvoje rane su naše rane. Tvoj neprijatelj je naš neprijatelj.

VEZANI TEKST - Manijaci podržali Palestinu: Tvoja djeca su naša djeca, tvoj neprijatelj je naš neprijatelj

Ispred je ispisan slogan: From the river to the sea, Palestina will be free (Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna).

- Hvala im što su digli palestinsku zastavu i izrazili solidarnost sa palestinskim narodom. Mi nikada nećemo stati sa podrškom palestinskom narodu na okupiranim teritorijama, ali ćemo to uvijek raditi na civiliziran način. To ćemo raditi sve dok Palestina i palestinski narod ne postignu svoju slobodu i dobiju svoju državu u skladu sa međunarodnim konvencijama i rezolicijama Ujedinjenih nacija - kazao je Maarouf.

Podsjetimo, Izrael je započeo potpunu opsadu Gaze nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra u kojemu je ubijeno 1.400 ljudi.

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je u subotu da su izraelski zračni i raketni napadi u znak odmazde ubili najmanje 4.385 Palestinaca, među kojima je 1.756 djece.

Više od milion od 2,3 miliona ljudi na malom teritoriju ostalo je bez domova.

 VEZANI TEKST - Humanitarna situacija u Gazi je katastrofalna, bolnice preplavljene ranjenima, djeca umiru alarmantnom brzinom

Humanitarna situacija u Gazi je katastrofalna, upozorilo je jučer pet UN-ovih agencija, istaknuvši da su bolnice "preplavljene" ranjenicima i da djeca "umiru alarmantnom brzinom".

 Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetski program za hranu, UNICEF, Program za razvoj i Fond za stanovništvo podsjećaju u zajedničkom saopćenju da je humanitarna situacija u Gazi bila "očajna" i prije sukoba koje je počeo 7. oktobra.

- Ona je danas katastrofalna. Vremena je sasvim malo prije nego stopa smrtnosti naglo poraste zbog pojave bolesti i nedovoljnih zdravstvenih kapaciteta - dodaju, pozivajući međunarodnu zajednicu da "učini više" kako bi pomogla stanovnicima Gaze.

Pojas Gaze, pod izraelskom kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom otkako je Hamas ondje preuzeo vlast u 2007. godini siromašno je područje od 362 kvadratna kilometra koje je od 9. oktobra pod "potpunom opsadom" Izraela koji mu je prekinuo opskrbu vodom, strujom i hranom.

 Ovih dana u mnogim gradovima širom svijeta održavaju se skupovi podrške palestinskom narodu.

{$galerijaFotografija}

 

 

 

 

 

DSC_7679.JPG
1 od 48
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.