open-navfaktor-logo
search
Protest u Jablanici
Hiljade ljudi traže pravdu za Enisu Klepo: Ovo je njihovih deset zahtjeva vlastima u BiH
Građani iz gradova širom Bosne i Hercegovine okupili su se u Jablanici na protestnoj šetnji u znak podrške Enisi Klepo. Nju je brutalno pretukao i nanio joj teške tjelesne povrede Amir Džafić, vlasnik hotela Jablanica u kojem je radila, nakon što je najavila otkaz i tražila da joj se isplati zarađena plaća za juli.
09.08.2023. u 19:56
get url
text
Jablanica, protesti, Enisa Klepo, pretučena radnica
Jablanica, protesti, Enisa Klepo, pretučena radnica

VEZANI TEKST - Hiljade građana iz cijele BiH na protestu u Jablanici: "Nasilnicima je mjesto u zatvoru"

Protestni skup podrške počeo je dramskim performansom mladih glumaca Udruženja Dignitet u kojem je predstavljena situacija napada, ali i iznesena svjedočenja radnika "koji pate u tišini", s porukom "niste sami".

Građani su se su nakon okupljanja zaputili prema hotelu Jablanica gdje su pročitali svoje zahtjeve svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Protest je tu i završen. 

Traže: 

1. Hitno i ubrzano postupanje u slučaju nasilja nad Enisom Klepo

2. Krivičnu odgovornost za nasilnika i sudionike u nasilju, te brzo i transparentno procesuiranje u skladu s važećim zakonodavstvom

3. Pooštravanje kazni za počinitelja nasilja nad ženama, te efikasno provođenje zakona kako bi se osiguralo da svaki slučaj bude procesuiran u skladu sa zakonom.

4. Pozivamo sve nadležne inspekcije da redovno vrše inspekcijske nadzore

5. Tražimo da konačno počne rad Zavoda za besplatnu pravnu pomoć HNK čiji je rad od izuzetnog značaja za sve građane HNK, te da se u što skorije vrijeme pristupi imenovanju direktora ili direktorice.

6. Zahtijevamo pristup kvalitetnoj i pravnoj pomoći za žrtve nasilja.

7. Dosljedniju promjenu i provedbu zakona o radu Federacije kako bi se osiguralo sigurno radno okruženje, te u što skorijem roku izmjenu zakona o radu Federacije BiH kako bi se vratilo dostojanstvo radnicima.

8. Zahtijevamo temeljitu istragu svih slučajeva nasilja na radnom mjestu, s ciljem da se identificiraju počinitelji i da se poduzmu odgovarajuće sankcije u skladu s važećim zakonodavstvom.

9. Pozivamo vlasti i obrazovne institucije da implementiraju obavezne programe edukacije o jednakosti spolova prevenciji nasilja nad ženama.

10. Tražimo poštivanje svih konvencija koje je BiH potpisala i ratificirala i zahtijevamo da se ratificira konvencija Međunarodne organizacije rada 190 protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu.

VEZANI TEKST - Enisa Klepo, radnica koju je pretukao poslodavac: Udarao me u glavu šakama

Podsjetimo, Enisa Klepo je zadobila teške povrede oka, ali i prelome kostiju lica.

- Oporavak će trajati 10-15 dana. Izbjegla sam operativni zahvat jer kada sam hospitalizirana mislili su da to bez operacije i plastičara neće moći proći, ali imam čvrste kosti lica te nije došlo do velikih i dubokih preloma. To su mali prelomi koje će zarasti sami od sebe. Imam terapiju, koristim kapi, mast - istakla je Klepo uoči protesta.

Iz Tužilaštva HNK odgovarajući na upit zašto je Džafić nakon svega pušten na slobodu, kazali su da je Tužilaštvo odmah po saznanju o događaju uključeno u ovaj slučaj i da je od Policijske uprave Konjic dobilo "izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv A. Dž. (1979) iz Jablanice".

- Na osnovu tog izvješaja Tužilaštvo je donijelo naredbu o provođenju istrage zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda iz čl. 172. st. 1. KZ F BiH počinjenog na štetu oštećene E. K., iz Jablanice. Osumnjičeni je 1. augusta 2023. godine po lišenju slobode od policijskih službenika PU Konjic zadržan 24 sata, a potom po naredbi tužioca zadržan još 24 sata, u kojem roku je osumnjičeni ispitan, te je pribavljena određena dokumentacija od Policijske uprave Konjic. S obzirom na to da nisu ispunjeni zakonski razlozi za predlaganje pritvora prema osumnjičenom, istraga u ovom predmetu je nastavljena u redovnoj proceduri - naveli su iz Tužilaštva.

Dodaju da u saradnji sa PU Konjic provodi sve planirane istražne mjere i radnje u cilju utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja u navedenom slučaju.

- Postupajuća tužiteljica naložila je provođenje medicinskog vještačenja po vještaku medicinske struke, kao i vještačenje CD – videozapisa snimka sa lica mjesta, te je planirano ponovno saslušanje svjedokinje - oštećene i svjedoka, kao i osumnjičenog u Tužilaštvu - kazali su.

Tužilaštvo će po potrebi, ističu dalje, preduzeti i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba, te će po završetku istrage i prikupljanja svih dokaza donijeti tužilačku odluku u ovom predmetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.