open-navfaktor-logo
search
Uz podršku Turske
Historijski dan za Medžlis Islamske zajednice Doboj: Otvoren Islamski kulturni centar
Prvi put u historiji Medžlis Islamske zajednice Doboj će imati svoje administrativno sjedište u novootvorenom Islamskom kulturnom centru koji je u nedjelju svečano otvoren u tom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).
27.09.2020. u 16:08
get url
text

Prije otvaranja Islamskog kulturnog centra, vjerski dio manifestacije je održan u džamiji Selimiji, jednoj od osam najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, koju je 1522. godine izgradio sultan Selim II.

Gradnja Islamskog kulturnog centra počela je 2015. godine. Svih prethodnih godina Medžlis Islamske zajednice Doboj bio je u iznajmljenim prostorijama, a od danas na raspoalganju ima moderno opremljen prostor.

Haldun Koc, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini

-Danas nam je poseban dan, dan kad ćemo dati u vlasništvo Islamskoj zajednici novu zgradu u površini od 1.425 metara kvadratnih i u kojoj će biti smještena biblioteka, čitaonica, prostorije medžlisa, privrednog društva, edukacioni centar sa pet opremljenih učionica i sa tri stana u potkrovlju - rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj Bajro ef. Džafić.

Svesrdnu podršku u gradnji Islamskog kulturnog centra pružila je Vlada Republike Turske i ambasada Turske koja na ovim prostorima pomaže važne infrastrukturne projekte godinama unazad.

Dogovorena je saradnja i u budućnosti, a uskoro će Vlada Republike Turske, kako je najavljeno, finansijski pomoći gradnju jednog od mosta koji veže Općinu Doboj-Istok sa Gradom Doboj.

- Kada je 2015. godine postavljen kamen temeljac za ovu zgradu, mi smo to pratili cijelo vrijeme i davali podršku. Nama je važno da Islamski kulturni centar bude na usluzi svim građanima Doboja, obzirom da je Doboj multikulturalna i multinacionalna sredina. Cilj nam je bio da sa ovom podrškom u izgradnji Islamskog kulturnog centra pomognemo ovom narodu - rekao je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Muftija okruga Kučuk Čekmedže Mustafa Temel istakao je kako je izgradnja Islamskog kulturnog centra završena sa dobrim nijetom i poželio da se prostori hairli koriste.

- Možda je od 2015. godine do danas prošlo malo više vremena nego što je možda trebalo proći, ali jučer kada sam obišao zgradu vidio sam jedno prelijepo zdanje, veoma funkcionalno zdanje - rekao je muftija Temel.

Gradnju Islamskog kulturnog centra podržali su i Grad Doboj, Vlada bh. entiteta RS, Vlada FBiH, član Predsjedništva BiH iz RS-a te mnogovrojni vakifi kojima su uručene vakufname.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerenić je istakao kako je Doboj multietnička sredina koja može biti primjer svim drugim u BiH te da Islamsku kulturni centar simbolizuje zajedništvo na ovim prostorima.

- Ono što je svakako vrijedno za reći jeste da smo uspjeli za vrlo kratak period od pet godina da završimo Islamski centar u Doboju, da ga predamo glavnom imamu i svakako pored ovog sadržaja, biblioteke i prostorija za rad Islamske zajednice, on će biti otvoren kako za Bošnjake tako i za sve građane - kazao je Jerenić.

O važnosti Islamskog kulturnog centra u Doboju govorili su i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH prof. dr. Enes ef. Ljevaković i muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.