open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na 4. april
Historijski datum: Prije 32 godine odluku o odbrani Tuzle od agresije jednoglasno usvojili pripadnici osam nacionalnosti
Odmah nakon odluke Skupštine opštine Tuzla, počelo je formiranje jedinica čiji su pripadnici kasnije postali dio Armije RBiH
AUTOR: Autor: J. B.
04.04.2024. u 13:20
get url
text
Obilježavanje 4. aprila na Slanoj Banji
Obilježavanje 4. aprila na Slanoj Banji
Brojne delegacije danas su na Slanoj Banji odale počast poginulim borcima i šehidima, kao i jedinicama koje su branile Tuzlu i sjeveroistočnu Bosnu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Povod su 32 godine od historijske odluke za ovaj dio BiH, koji je ostao najveće slobodna teritorija u Republici BiH.
Naime, 4. aprila Skupština opštine Tuzla donijela je Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle. Nakon sjednice upućen je poziv građanima da ponesu lično naoružanje i da se jave u svoje mjesne zajednice zbog formiranja rezevnih stanica milicije na području Tuzle.
Odziv je bio ogroman, a na čelo jedinica stavljeni su pripadnici policije. Pripadnici tih jedinica kasnije su integrirani u Teritorijalnu odbranu BiH, a zatim i u Armiju Republike BiH.
- U novijoj historiji Tuzle 4. april je jedan od najznačajnijih datuma. Skupština opštine je odluku o pružanju otpora donijela jednoglasno, a tadašnji tuzlanski palament je imao tu snagu, jer niti jedan drugi parlament u BiH to nije učinio. Tu odluku je donijelo osam političkih partija i osam različitih nacionalnosti, što je pokazalo tuzlansko jedinstvo, koje Tuzlu karakteriše stotinama godina unazad - rekao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.
Baštinjenje spomeničke i kulturne tradicije je veoma bitno, dodao je Lugavić, jer ovakvi datumi i događaji ne smiju otići u zaborav.
- U aprilu 1992. godine ja sam bio učenik Gimanzije "Meša Selimović" u Tuzli i bio sam mlad kada su se donosile ove historijske odluke. Kasnije kao pripadnik Armije RBiH, bio sam ponosan, tada i danas, i uvijek ću se boriti da svi oni koji su utkali sebe u odbranu grada i države budu zasluženo nagrađeni. Uvijek ću biti tu da im pomognem u skladu sa zakonom, Ustavom i mogućnostima Grada Tuzle. Da nije njih bilo, pitanje je gdje bi mi danas bili - zaključio je Lugavić.
Zijad Lugavić je bio pripadnik Armije RBiH od aprila 1993. do decembra 1995. godine.
tuzla-4-april-obiljezavanje
FOTO:
J. Bojić
1 od 3
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.