open-navfaktor-logo
search
Protesti
Hitna pomoć intervenisala zbog zdravstvenog stanja predsjednika sindikata zeničkih rudara
Predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić odvezen je danas kolima Hitne pomoći ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenica.
29.03.2023. u 13:12
get url
text

Delegacija zeničkih rudara, koju je predvodio Avdić, pokušala je danas ponovo doći do gradonačelnika tog grada Fuada Kasumovića, ali, kako je nakon ukazane pomoći potvrdio Avdić, nisu stigli dalje od ulaza.

- Mi smo bili tu više od sat vremena, ali nas niko nije primio. Bili su neki momci u civilu, koji su tražili da napustimo prostor, ali nismo željeli izaći. Tražili smo da nas neko primi, jer i mi smo ljudi. U tom je došla i policija, koja je tražila da odemo. Teško je sve ovo izdržati.

Stigla mi je i Hitna pomoć te su me prevezli u svoje prostorije. Ustanovili su ubrzan rad srca, a upravo sam ponovo došao u Dom rudara - rekao je Avdić, te najavio da on i njegovih 15-ak kolega iz Sindikata nastavljaju štrajk glađu, koji su započeli prekjučer ujutro.

Zenički rudari, kojima su podršku dale i kolege iz preostalih šest rudnika iz Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, jučer su protestirali ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenica, ali ih niko nije primio.

Sindikat radnika rudnika Federacije BiH, nakon što su jutros u svim rudnicima održali jednosatni štrajk upozorenja, najavio je da će danas, ako se do 15 sati ne deblokira račun zeničkog rudnika od strane Grada Zenica te rudari ne dobiju plaću, odrediti naredne poteze.

Vjerovatno će sutra ponovo protestirati pred zgradom Gradske uprave Grada Zenica te Upravom ZDRMU Zenica, a najavili su i mogućnost generalnog štrajka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.