open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
Hitna sjednica o Ukrajini: Traži se isključenje Rusije iz PIC-a, osuda agresije, slanje humanitarne pomoći...
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je hitnu sjednicu na kojoj se raspravlja o postupanju bh. institucija po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.
04.03.2022. u 11:17
get url
text

Sjednici prisustvuje 29 zastupnika. Kako je jučer najavio Srpski klub, nije došlo 13 zastupnika stranaka iz Republike Srpske koji smatraju da je "sjednica sazvana kako bi se produbila kriza u Bosni i Hercegovini". Zahtjev za održavanje današnje sjednice osim Zvizdića potpisali su i zastupnici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Miladina i Zukan Helez te Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Iz prvih diskusija, kako inicijatora tako i nekih od zastupnika očigledno nije baš najjasnije zbog čega je zapravo sjednica sazvana. Da li da se osudi agresija Rusije na Ukrajinu, da li da se pošalje humanitarna pomoć, da li da se Rusija isključi iz PIC-a... Također, postavlja se i pitanje šta će se dogoditi sa danas usvojenim zaključcima s obzirom da nema entitetske većine. 

Tako je SBB-ova zastupnica Edita Đapo apelirala na sve članice Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) da isključe Rusiju, a njen apel podržao je i zastupnik NS-a Predrag Kojović, ističući kako bi zemlje koje upravljaju PIC-om trebale razmotriti dalje učešće Rusije u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

SDP-ov zastupnik Saša Magazinović pojasnio je da sjednica nije sazvana da bi se osudila agresija Rusije na Ukrajinu, već da bi se vidjelo kako pomoći napadnutoj državi.

- Mi danas ne zauzimamo stav spram ruske agresije na Ukrajinu, on je davno zauzet i članovi DKP-a su u odnosu na te ranije zauzete stavove učestvovali u radu određenih međunarodnih tijela i Bosnu i Hercegovinu pozicionirali na pravu stranu historije. Čestitam im i zahvaljujem – kazao je Magazinović.

Kritikovao je nedolazak zastupnika iz Republike Srpske.

- Tužno je što u BiH ima ljudi i političkih projekata koji sebe svrstavaju u ogromnu svjetsku manjinu koja se ustručava reći da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu. Među njima ima i dobrih ljudi, ali nažalost, njihov strahe je veći od njihove dobrote. Takmičimo se u dobroti prema narodu Ukrajine ali i prema svima koji žive u BiH, jer ne treba zatvarati oči pred već sada vidljivom refleksijom dešavanja u Ukrajini na ljude u BiH koji žive u strahu i traumi da li će se to ovdje ponoviti. Trebamo biti uz te ljude, shvatiti njihove strahove – poručio je Magazinović.  

Jasmin Emrić (A-SDA) je pozvao da Zastupnički dom da osudi agresiju Rusije, "brutalni ratni pohod u kojem jedna članica Vijeća sigurnosti UN-a želi ratom osvojiti i pokoriti međunarodno priznatu državu Ukrajinu". 

- Moramo jasno i nedvosmisleno dići svoj glas protiv kršenja Povelje UN-a, protiv ugrožavanja mira i stabilnosti, protiv ubijanja stanovništva, a posebno protiv agresije koja ima za cilj okupaciju Ukrajine od strane Rusije. Moramo se solidarizirati s narodom Ukrajine, da razumijemo njihovu bol, te da država BiH treba pružiti humanitarnu i svaku drugu pomoć narodu Ukrajine. Pozivam Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH kako bi se BiH pridružila civiliziranom svijetu koji pruža pomoć Ukrajini - rekao je Emrić. 

Adil Osmanović (SDA) je istakao kako je dobro što je država Bosna i Hercegovina osudila rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, te da je za očekivati da i najviši zakonodavni dom BiH to isto učini. 

- Nadamo se da Kijev neće proći golgotu kroz koju je prošlo Sarajevo i posebno se nadamo da se neće desiti Srebrenica na prostoru Ukrajine - poručio je Osmanović 

On je u ime Kluba SDA predložio usvajanje rezolucije o osudi agresije na Ukrajinu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.