open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Hitna sjednica OV o vraćanju električnog automobila, da li je Tanović radio u skladu sa zakonom
Nakon što je Općinsko vijeće Novo Sarajevo 30. juna usvojilo je zaključak o raskidanju ugovora o najmu električnog automobila čiji je četverogodišnji najam trebao koštati blizu 90.000 maraka sutra je zakazana hitna sjednica na kojoj će se razmatrati zahtjev za preispitivanje ovog zaključka.
18.07.2022. u 18:50
get url
text

Cijena kupovine istog vozila iznosila bi od 90.000 do 106.000 KM, saznali smo iz kompanije Porsche sa kojom je ugovor potpisan. Općina bi kupovinom izdvojila otprilike isti iznos, a vozilo bi bilo u njihovom vlasništvu.

Zašto se načelnik Hasan Tanović odlučio za iznajmljivanje, a ne kupovinu, još nije obrazloženo, ali je Služba za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove Novo Sarajevo u odgovoru za Faktor pojasnila kako je ovaj zaključak u suprotnosti sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH i Statutom Općine Novo Sarajevo.

VEZANI TEKST - Nakon zaključka OV: Da li će Tanović morati raskinuti ugovor vrijedan 90 hiljada KM i vratiti električni automobil?

Iz tog razloga, navode oni, za sutra je sazvana hitna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo, na kojoj će se razmatrati zahtjev za preispitivanje i poništenje zaključka. 

Iz Općine su istakli kako je predmetni Plan javnih nabavki Općine Novo Sarajevo za 2022. godinu shodno svim važećim propisima transparentno i javno objavljen na stranici Općine Novo Sarajevo.

Zakonom o javnim nabavkama BiH propisano je da se na odgovornost ugovornih strana za ispunjavanje obaveze iz ugovora o javnoj nabavci subsidijarno primjenjuju odgovarajuće odredbe Zakona o obligacionim odnosima, koji  precizira jednostrani raskid ugovora iz razloga neispunjenja ugovorne obaveze i promijenjenih okolnosti, što ovdje nije slučaj.

- Dakle, nije predviđen raskid ugovora pod okolnostima u kojima obje ugovorne strane uredno izvršavaju svoje obaveze, odnosno nisu ispunjene zakonom definisane pretpostavke za takvo postupanje, te se može pretpostaviti vrlo moguće pokretanje sudskog spora od druge ugovorne strane – navode i dodaju:

- Osim navedenog činjenica je da se raskidanjem ugovora zaključenog nakon provedenog postupka javne nabavke, a uslijed okolnosti za koje nije odgovoran izabrani ponuđač, narušava integritet Općine Novo Sarajevo kao ugovornog organa.

Iz svega navedenog, tvrde iz ove Službe, proizilazi da je općinski načelnik postupao u granicama svojih ovlaštenja i u skladu sa važećim zakonima.

VEZANI TEKST - Nakon odluke OV Novo Sarajevo: Načelnik Tanović još šuti o vraćanju iznajmljenog vozila

- Ukoliko Općinsko vijeće smatra da je načelnik potpisao štetan, neustavan ili nezakonit akt isto je imalo mogućnost, prilažući adekvatne dokaze i oblazloženja, da u roku od tri dana traži da načelnik preispita sporni akt (rok bi se u ovom slučaju mogao računati od potpisivanja ili saznanja) – poručili su.

S obzirom da nisu dostavljeni adekvatni dokazi i obrazloženja o štetnosti Ugovora po Općinu, iz ove Službe navode da je doneseni Zaključak protivan Statutu Općine i kao takav upitne zakonitosti.

- Nadalje, treba istaći da je predmetni zaključak štetan po interese i imovinu Općine, s obzirom da, ukoliko bi došlo do raskida predmetnog Ugovora, Općina Novo Sarajevo bi morala isplatiti sve mjesečne rate koje su predviđene ugovorom do kraja tekuće godine – kažu iz Službe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.