open-navfaktor-logo
search
Razmatranje izvještaja
Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo o deponiji Smiljevići
Zastupnici će razmatrati Izvještaj o stanju i aktivnostima u okviru RCUO Smiljevići s prijedlogom mjera koji je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kako bi se stanje dovelo na onaj nivo koji je poželjan
08.10.2019. u 07:55
get url
text

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo bit će održana danas zbog aktuelnih dešavanja na lokalitetu Regionalnog centra za upravljanje otpadom (RCUO) Smiljevići.  

Zastupnici će razmatrati Izvještaj o stanju i aktivnostima u okviru RCUO Smiljevići s prijedlogom mjera koji je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kako bi se stanje dovelo na onaj nivo koji je poželjan.

Cilj je da RCUO funkcionira RCUO kao savremeni Centar, za tretman i iskorištavanje otpada, koji će ispunjavati ekološke standarde propisane važećim propisima, a samim tim će biti eliminisani i svi negativni utjecaji na zdravlje stanovništva i okoliš općenito.

Mnoga će ministarstva biti zadužena za realizaciju cilja, a kako je navedeno u dopisu Vlade KS, Vlada KS će biti zadužena da planira potrebna sredstva u budžetu za 2020. i 2021. godinu, kako bi se provele mjere planirane Programom sanacije za period 2016-2020.godina, uključujući uspostavu sistema za prečišćavanje procjednih voda.

Tako naprimjer, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i KJKP "Rad" Sarajevo će biti zaduženi da izvrše sve neophodne predradnje (odabir tehnologije, prekrivanje dijelova odlagališta, izrada tehničke dokumentacije) za izgradnju i puštanje u pogon prečistača procjednih voda do kraja 2021.godine.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture da, zaduženo da u saradnji s Općinom Novi Grad, u 2020. godini osigura izgradnju kanalizacionog kolektora Smiljevići - Zabrđe, kako bi se tretirale vode do nivoa omogućavanja ispuštanja u sistem kanalizacije, a ne direktno u otvoreni recipijent - Lepenički potok.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.