open-navfaktor-logo
search
Telefonskim putem
Hitna sjednica Vlade FBiH: Nastavak aktivnosti na pružanju pomoći Republici Turskoj i Siriji
Vlada Federacije BiH se na današnjoj hitnoj sjednici, održanoj telefonskim putem, upoznala sa informacijom Federalne uprave civilne zaštite o upućivanju Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina (USAR tim) u Republiku Tursku radi hitnog spašavanja unesrećenih u zemljotresima.
14.02.2023. u 15:43
get url
text

Federalna uprava civilne zaštite i Federalni štab civilne zaštite zaduženi su da, u skladu sa zaključkom  Vlade Federacije od 6. februara 2023. godine, nastave aktivnosti na pružanju pomoći u područjima pogođenim zemljotresima u Republici Turskoj i Siriji.

Federalna uprava civilne zaštite zadužena je da Federalnom ministarstvu finansija sukcesivno dostavlja zahtjeve za izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije za 2023. godinu za finansiranje troškova angažovanja Federalnih specijaliziranih jedinica i službi zaštite i spašavanja.

U informaciji je navedeno da je Federalna specijalizirana jedinica za spašavanje iz ruševina (USAR tim) od 42 pripadnika upućena 7 i 8. februara iz Federacije BiH u Republiku Tursku. Navedeno je i da je Federalna uprava civilne zaštite hitno provela sve potrebne procedure za prelazak državnih granica i 7. februara 2023. godine uputila kopnenim putem dio jedinice od 25 pripadnika obučenih i osposobljenih za spašavanje iz ruševina sa 11 vozila, te kompletnom spasilačkom opremom, kao i dva potražna psa. Ostatak tima od 17 pripadnika USAR tima, također s dva potražna psa i ličnom spasilačkom opremom, upućen je 8. februara zračnim putem s Međunarodnog aerodroma Sarajevo u Republiku Tursku.

Odmah po dolasku USAR tima 9. februara u Hatay, na jugoistoku Turske, 10 pripadnika jedinice upućeno je na zadatak raščišćavanja ruševine višespratnice koju je trebalo hitno pretražiti. Drugi dio ekipe radio je na formiranju kampa i organiziranju prihvata ostatka jedinice koja je u Hatay stigla 10. februara 2023. godine.

USAR tim radi neprekidno 24 sata dnevno u smjenama i raspoređeni su na zadatke koje dobijaju od Ureda za prirodne katastrofe i vanredne situacije (AFAD) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske.

Ovaj tim i u narednim danima nastavio je s radovima na čišćenju i pretraživanju višespratnice, a uz upotrebu mašina kojima raspolažu i angažovanjem potražnih pasa. Također je uručio donaciju AFAD-u od 15 šatora za potrebe zbrinjavanja ugroženog stanovništva koje je ostalo bez domova. Jedinica je na zahtjev AFAD-a formirala i tim od pet spasilaca za tzv. brzu pretragu, a koji je uz pomoć pasa tragača i endoskopskih kamera nastavio pretraživanje za preživjelim osobama u ruševinama. Sve aktivnosti na provođenju zadataka izvršene su u koordinaciji sa oficirom za vezu AFAD-a koji je dodijeljen USAR timu.

U informaciji napominju da su uslovi za rad izuzetno teški, s obzirom da se radi o nezapamćenoj katastrofi u kojoj se pripadnici jedinice susreću s veoma potresnim scenama tokom svakodnevnog izvlačenja žrtava zemljotresa. Također, suočavaju se i s novim podrhtavanjima tla, te se akcije spašavanja moraju prekidati dok se tlo ne smiri.

U funkciji Federalne službe za zaštitu i spašavanje nalaze se i članovi Gorske službe spašavanja FBiH, te u informaciji navode da su ukupno 72 člana ove službe i dva potražna psa upućeni u Tursku 8. i 12. februara. 

Pored upućivanja spasilačkih timova, Vlada FBiH je u sklopu aktivnosti pružanja pomoći nastradalima u razornom zemljotresu putem Federalne direkcije robnih rezervi i uz koordinaciju FUCZ-a poslala u pogođena područja zimske šatore i vreće za spavanje. Izdvojenu pomoć za Tursku već je prihvatio AFAD koji je dalje rasporedio, prema prioritetima, u najugroženija područja. Također, pomoć za područje Sirije upućena je putem Humanitarne organizacije Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS i organizacije IHH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.