open-navfaktor-logo
search
Inicijativa Srne-Bajramović
Hitnu pomoć nazvati po dr. Silvi Rizvanbegović, heroini kojoj su se divile Sarajlije na početku agresije
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnica Segmedina Srna-Bajramović, pokrenula je inicijativu da Vlada KS kroz resorno ministarstvo, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, pripremi i usvoji sve neophodne dokumente kako bi se stvorile pretpostavke da Hitna pomoć KS dobije ime po doktorici Silvi Rizvanbegović.   
17.11.2021. u 20:55
get url
text

- Iduće godine navršit će se 30 godina otkako je u centru Sarajeva, u kolima Hitne pomoći, ubijena prim. dr. Silva Rizvanbegović, prva doktorica koja je stradala tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, pojasnila je za Faktor Segmedina Srna-Bajramović.

Tog 17. maja 1992. godine doktoricu Rizvanbegović ubili su pripadnici JNA iz kasarne "Maršal Tito" oko 22.30 sati, a nalazila se u jednim od troja ambulantna vozila koja su bila na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći. Čekali su da padne mrak pa da s ugašenim svjetlima prevezu teško ranjene građane Sarajeva.

- Bila je mnogima učitelj, uzor kao čovjek i kao ljekar, bila je humanista. Ostalo je vrlo malo onih koji je se sjećaju. Ipak se dešava smjena generacija i puno je godina prošlo… No, oni koji su bili tu za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, nikada je neće zaboraviti – dodala je Srna-Bajramović.

VEZANI TEKST - Silva Rizvanbegović je poginula dok je spašavala 14 sugrađana, te kobne noći se vraćala iz bolnice

Silva Rizvanbegović je prethodno bila ranjena, isto tako na zadatku, u trenutku pogibije još je imala zavoj na ruci. Bila je nesebična i najbolji dio sebe poklanjala je svojim sugrađanima. 

Jedna od ulica u sarajevskom naselju Stup danas nosi ime po ovoj heroini, a ispred zgrade Hitne pomoći postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na dr. Rizvanbegović.

- Bila je jedna od prepoznatljivih Sarajki u svakom pogledu. U sjećanje njenih kolega ostalo je duboko urezano njeno nastojanje da građanima pomogne, da im da informacije kako pružiti prvu pomoć svom bližnjem ili samom sebi,  i to je spasilo živote mnogih Sarajlija i Sarajki - navela je Srna-Bajramović u inicijativi da Hitna pomoć KS dobije ime po doktorici Silvi Rizvanbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.