open-navfaktor-logo
search
Dvoje novozaraženih
HNK: Četiri pacijenta u teškom stanju, Čitluk "knjiški primjer" kako se stanje stavlja pod kontrolu
U posljednja 24 sata u Sveučilišnoj bolnici Mostar testirano je 113 uzoraka na prisustvo koronavirusa, od čega su dva pozitivna i to iz Mostara,  rečeno je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.
27.04.2020. u 13:43
get url
text

- U izolacijskom bloku Covid-bolnice SKB Mostar u ovom trenutku leži 22 bolesnik. Od toga šest je u respiracijskom centru, a njih 16 u izolacijskom bloku 2, od čega je četvero na respiratoru, a šest na podršci kisikom. U protekla 24 sata hospitalizirano je troje pacijenata u Covid-bolnici, a jedna osoba je otpuštena na kućno liječenje. Bolesnici koji se nalaze na respiratoru, u izrazito su teškom kliničkom stanju – kazao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK. Kada je u pitanju Čitluk, stanje je stavljeno pod kontrolu. 

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo, osvrnula se na dinamiku zbivanja u Čitluku, istaknuvši kako je posljednji pozitivni slučaj zabilježen 18. aprila.

- To je knjiški primjer kako se brzo stavila pod kontrolu ta epidemija. Prekinuli smo potpuno pojavu novih slučajeva unutar 14 dana. Imali smo jedan slučaj, tzv. "uvezen" iz Zagreba. Radilo se o onkološkoj pacijentici koja je došla pozitivna. Ona je kao takva izolovana i nismo imali dalje transmisije. Situacija je stabilna, imamo razloga za optimizam, međutim nemamo razloga da se totalno opustimo i poništimo sve dobro urađeno do sada - kazala je Jurić.

Na pitanje postoji li razlog da se može očekivati drugi val virusa i kada, Jurić je istaknula da razlog za očekivanje drugog vala infekcije realno postoji, da je to stav mnogih stručnjaka i javnosti.

- Novi val se predviđa kao moguć najesen jer tada se virusi podignu i postanu opasni za ljude. Ako se to dogodi, ponavljam, ako se dogodi, očekujem da bude manje opasniji za ljude - pojasnila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.