open-navfaktor-logo
search
Petero na respiratoru
HNK: Testirano 115 uzoraka, pozitivan jedan iz Mostara
Tokom protekla 24 sata u SKB Mostar testirano je 115 uzoraka, od čega je pozitivan jedan, iz Mostara.U izolacijskom bloku Covid bolnice leže 22 bolesnika.
20.04.2020. u 14:15
get url
text

- Pet bolesnika je na respiratoru i 14 na liječenju uz potporu kisikom. Nije bilo novih hospitalizacija u protekla 24 sata, pet bolesnika koji su na respiratoru su u teškom stanju, dok su ostali bolesnici stabilno bez pogoršanja - rečeno je na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite HNK. 

Istaknuto je kako je u HNK bilo 11 smrtnih slučajeva od početka pandemije. Dr. Jusuf Avdić, direktor JU Dom Zdravlja Jablanica je rekao kako je na području te općine 12 oboljelih iz tri različita izvora zaraze.

- Dva su nejasna izvora, jedan je detektiran. Od 10. aprila nema novooboljelih na prostoru Jablanice. Nemamo epidemiologa, ali imamo dobru saradnju sa SKB Mostar - rekao je dr. Avdić.

Na pitanje o plasiranoj informaciji u medijima, da je virus ušao na odjel Pedijatrije, rečeno je kako je riječ o dezinformaciji.

- Dijete je dovedeno u SKB Mostar 15. aprila jer je imalo epileptični napad. Prošlo trijažnu kontrolu u Ljubuškom i trijažnu kontrolu u Mostaru. Neurološku pretragu je dijete imalo još ranije zakazano. Test je bio negativan za majku, dijete i oca. Na kliniku za Dječje bolesti SKB nije ušao koronavirus. Sve je urađeno u skladu sa pravilima struke - istaknuto je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK.

Kada je u pitanju slučaj stomatologa koji je preminuo u svom domu, a koji je bio zaražen korona virusom, iz Štaba su kazali kako im je stigla informacija iz Doma zdravlja Mostar da se pacijnet javio porodičnom ljekaru 14. aprila i rekao kako 10 dana ima visoku temperaturu, ali da ne sumnja na koronavirus. Preporukom ljekara, 15. aprila, on je testiran i utvrđeno je da je pozitivan na koronavirus.

 - Istog dana preporučeni su dodatni nalazi, ali je pacijent svom ljekaru rekao kako se osjeća dobro i da je temperatura značajno manja. Peti dan zdravstvenog nadzora, unatoč poboljašnju općeg stanja pacijenta dolazi do smrti. U nadzor su bili uključeni ljekari i iz DZ Mostar smatraju da su ispoštovane sve procedure - pojašnjeno je. Naglašeno je i da on nije radio od 18. marta.

Do sada je izdato 2.683 rješenja o samoizolaciji. Iz MUP-a HNK saopćeno je kako su izvršili 394 nadzora, te da nije bilo kršenja mjera samoizolacije, dok je zabilježeno devet prekršaja zabrane kretanja. Istaknuto je kako podaci s terena pokazuju da broj oboljelih stagnira.

- Struka upozorava da su to podaci koji ohrabruju, ali nisu podaci koji pozivaju na popuštanje opreza - poručeno je.

Konstatovano je i da su građani u HNK izgubili kompas, da su izletišta puna, kao i da se redovno kreću i djeca i starci. Poručeno je i kako će se dalje svi prekršitelji rigorozno kažnjavati. Govoreći o misama u Hercegovini, rečeno je da će policija djelovati ukoliko na misi bude više od pet osoba.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.