open-navfaktor-logo
search
Politička kriza
HNS obmanjuje javnost: Iz Mišljenja EK-a "probrali" šta im odgovara, pozvali sami sebe da prekinu blokade
Nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS), koja okuplja Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) Bosne i Hercegovine i njene satelitske stranke, uputila je apel svim političkim opcijama u BiH koje su dobile povjerenje naroda "kroz legitiman izbor političkih predstavnika" na traženje kompromisnih rješenja o budućnosti BiH.
15.02.2020. u 12:07
get url
text

Temelji konsenzusa i važnost dogovora mora se, smatraju, ogledati kroz uvažavanje i dogovor srpske, bošnjačke i hrvatske strane u BiH.

- Država BiH, domovina tri konstitutivna, jednakopravna naroda, podijeljena na dva entiteta, mora prihvatiti sva rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i evropskih standarda, a nikako rješenja koja su pokušaj dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike – saopćeno je iz HNS-a.

Dodaju da su politički predstavnici hrvatskog naroda, koji djeluju u okviru HNS-a, zauzeli svoje "principijelne stavove".

- Danas, na godišnjicu predaje zahtjeva za članstvo u EU, više nego ikad moramo ostati posvećeni evropskim vrijednostima i snažno opredijeljeni za daljnje integracije i članstvo u EU i NATO savezu, ali i odlazak stranih sudija – navodi se u saopćenju.

Ističu da je vrijeme da BiH pokaže političku odgovornost i demokratsku zrelost, te da prihvati Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. U tom kontekstu podsjećaju da je jedan od prioriteta i reforma Ustavnog suda BiH sa naglaskom na ulogu stranih sudija, ali pri tome iz HNS-a svjesno prešućuju ostale prioritete koje je Evropska komisija postavila pred BiH, poput uklanjanja prava veta u procesu donošenja odluka ili uvođenja klauzule o zamjeni kako bi se državi nakon pristupanja omogućilo privremeno ostvarivanje nadležnosti drugih nivoa vlasti radi sprječavanja i otklanjanja povreda prava Evropske unije.

Iz HNS-a naglašavaju i potrebu izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", što bi, smatraju, omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim nivoima. Iz HNS-a insistiraju na provedbi odluke u predmetu "Ljubić", i to u skladu sa njihovom interpretacijom te odluke, uprkos činjenici da Evropska komisija insistira na provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava, naročito one u predmetu "Sejdić-Finci".

- Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnosti, sigurnost i samoodrživost BiH – napominju iz HNS-a, uprkos činjenici da upravo stranke koje čine tu nevladinu organizaciju blokiraju formiranje federalne izvršne vlasti i vlada u nekoliko kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.