open-navfaktor-logo
search
Potrebni kompromisi
HNS osudio "nerealne zahtjeve" političkih aktera, pozdravljaju "stavove legitimnih hrvatskih predstavnika"
Hrvatski narodni sabor (HNS) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je osudio, kako se navodi, "nerealne, maksimalističke zahtjeve političkih aktera zbog kojih još nisu usvojeni reformski zakoni potrebni za otvaranje pregovora s Evropskom unijom".
28.02.2024. u 17:37
get url
text

- Put ka Evropskoj uniji nema alternativu, i taj put podrazumijeva veće kompromise na svim stranama, ali su to kompromisi koji će za posljedicu imati bolja zakonska rješenja u odnosu na trenutna.

HNS BiH pozdravlja kontstruktivnu politiku i stavove legitimnih hrvatskih predstavnika na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su svojim iskazanim naporima i proaktivnošću konstantno opredijeljeni za djelovanje u istom pravcu i iz čiji resursa je učinjeno najviše na putu ka Evropskoj uniji - navodi se u HNS-ovom saopćenju za javnost.

Iz te političke organizacije "pozivaju na hitno usvajanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine", te dodaju kako je "HNS opredijeljen za provedbu svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog Sud BiH o legitimnom političkom predstavljanju", ali smatraju kako "u ovom trenutku nije moguće provesti presude Evropskog suda za ljudska prava iz razloga što to zahtijeva promjenu Ustava Bosne i Hercegovine" što, kako se navodi, "u ovom trenutku nije realno".

Iz HNS-a također traže "hitno usvajanje Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine u skladu s općeprihvaćenim međunarodnim standardima, te usvajanje Zakona o sudovima Bosne i Hercegovine kojim će se jamčiti potpuna neovisnost drugostepenog suda, kao i usklađivanje nadležnosti suda u skladu s međunarodnim standardima".

- Sjedište drugostepenog suda ni u kom slučaju ne smije biti razlog neusvajanja Zakona o sudovima BiH, a što bi moglo imati za posljedicu blokiranje evropskog puta Bosne i Hercegovine - smatraju u HNS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.