open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
HNS poručio Dervi Sejdiću: Otrgnite se iz nacionalističkih ralja
Hrvatski narodni sabor (HNS) saopćio je kako su sveopći napadi koji su uslijedili na visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, nakon što je javno istaknuo otvoreno političko pitanje preglasavanja i diskriminacije Hrvata u BiH, "ogolili bošnjački nacionalizam do kosti".
08.09.2021. u 16:32
get url
text

- Gospodin Schimdt se uvjerio na vlastitoj koži što slijedi kada se neko 'usudi' progovoriti o tome da Bošnjaci već tri puta biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Razina histerije koja se podignula u posljednja tri dana pokazuje u kakvom društvenom vakuumu se Bosna i Hercegovina danas nalazi i ko je uzrok najvećih podjela koje su danas vidljivije nego ikada - saopćeno je iz HNS-a.

VEZANI TEKST - Sejdić pisao Schmidtu: Obuhvatite i nas pripadnike Ostalih jer nas se tiče

Navode kako je Schmidt prvi put, nakon dosta vremena, ispred institucije koju predstavlja progovorio o onome čemu BiH, Evropa i svijet svjedoče dugi niz godina - hrvatskom narodu se dokidaju Ustavom zajamčena prava na svim nivoima vlasti, a u Predsjedništvu BiH je tri puta nametnut predstavnik biran isključivo bošnjačkim glasovima.

HNS dalje navodi kako je nakon što je Schmidt progovorio o nečemu što svi znaju krenuo frontalni napadi na njega.

- Nismo nimalo začuđeni ko je prvi javno osuo paljbu po gospodinu Schmidtu, ali smo ostali iznenađeni da se istom krugu priključio i gospodin (Dervo) Sejdić, predstavnik naroda koji je također žrtva diskriminacije većinskog bošnjačkog nacionalizma. Unatoč činjenici da se 97 posto stanovništva izjašnjava pripadnikom jednog od tri konstitutivna naroda, bošnjački nacionalizam iskorištava tri posto onih koji se tako ne izjašnjavaju da pod krinkom pseudograđanskog pokuša od Bosne i Hercegovine napraviti nešto što u svojoj historiji nikada nije bila, i to kroz sistemsku političku i institucionalnu diskriminaciju - ističu iz HNS-a.

U saopćenju se dalje navodi kako je HNS-a više od desetljeća najveći politički zagovornici ukidanja svakog oblika diskriminacije i majorizacije, a da Sejdić "iz njemu poznatih razloga staje uz stranu radikalnih nacionalističkih narativa koji izazivaju najdublje postratne podjele u društvu".

- Postavljamo pitanje gospodinu Sejdiću ko bira klub ostalih u federalnom Domu naroda sve ove godine i smatra li te delegate svojim predstavnicima te štite li oni prava romske nacionalne manjine? Također, smatra li gospodin Sejdić da bi npr. bošnjački "građani" ikada izabrali potencijalno njega za svoga predstavnika?

Gospodinu Sejdiću upućujemo poruku ohrabrenja da pokaže snagu te se otrgne iz nacionalističkih ralja i bude istinski borac za prava romske nacionalne manjine kako bi konačno donijeli europske civilizacijske vrijednosti u našu zemlju i otklonili sve diskriminacije i pokušaje nametanja političkih predstavnika bilo kome - stoji u saopćenju HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.