open-navfaktor-logo
search
Upitan izborni proces
HNS traži ostavke u CIK-u BiH
Odluka Centralne izborne komisije BiH o ponovnom prebrojavanju čak 70 (od 150) biračkih mjesta u Mostaru potvrdila je sumnje o teškim neregularnostima i manipulacijama koje je Hrvatski narodni sabor (HNS) predočio javnosti, saopćeno je iz HNS-a.
22.12.2020. u 08:45
get url
text

U nedjelju od 17 sati, navode, imate tektonske promjene i trend izlaznosti na prostoru gdje živi stanovništvo bošnjačke nacionalnosti "što se ne može racionalno objasniti jer nikakve veće gužve nisu zabilježene na tim mjestima, a izlaznost neviđeno raste za nekoliko postotaka".

- Nakon što su zatvorena biračka mjesta u 19 sati prestaju bilo kakve informacije o daljnjem postupku prebrojavanja što je apsolutno nedopustivo za demokratski proces. Nadležne institucije za održavanje izbora u svim evropskim državama prebroje uzorke od više stotina hiljada glasova za svega sat vremena, dok se u Mostaru događa da nikakve informacije javnost ne može dobiti i 37 sati poslije zatvaranja biračkih mjesta. Uz izborni inženjering koji su skandaloznim premještanjem iz jednog u drugo gradsko područje odradile bošnjačke stranke, CIK BiH stavlja izborni proces pod veo tajnosti gdje glasovi s tri gradska područja naseljena Hrvatima, bez ikakvog objašnjenja, nestaju ili ih se uopće ne prebrojava. Najveću odgovornost ovakvog postupanja snosi upravo ispolitizirani CIK BiH koji je nakon mostarskog sporazuma, ukrao demokratiju svim Mostarkama i Mostarcima - ističu iz HNS-a. 

VEZANI TEKST - OHR odgovorio Čoviću na pismo: Podržavamo Centralnu izbornu komisiju BiH

U saopćenju se navodi da je odluka CIK-a BiH potvrdila opravdane sumnje o kompromitaciji izbora što dovodi u pitanje cjelokupan izborni proces historijskog dana za sve stanovnike Mostara.

- Nakon ovakvog skandala neviđenih razmjera, posebno u Mostaru koji je bio toliko godina bez izbornog procesa, zahtijevamo neopozive ostavke članova CIK-a BiH jer nisu u mogućnosti uspostaviti standarde i uvjete za demokratsko održavanje izbornog procesa, kao i uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti koje slijede - saopćeno je iz HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.