open-navfaktor-logo
search
Sjednica danas
HNS usvaja novu deklaraciju: U njoj piše o Komšiću, kanalu na hrvatskom jeziku, navode da je UZP "takozvani"...
Hrvatski narodni sabor danas raspravlja o novoj deklaraciji koja sadrži osam tačaka i nastavlja se, kako su kazali iz HNS-a, na ranije usvojene deklaracije.
04.02.2023. u 11:20
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Možemo dogovoriti promjene Izbornog zakona s "Osmorkom"

Prisustvo sjednici je najavio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Sadržaj deklaracije objavio je N1

U uvodu se ističe potvrđivanje privrženosti evropskim vrijednostima, ali i to da su "posljednja dva desetljeća suverena i politička prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u entitetima i BiH bila grubo oktroirana i izložena sustavnom političkom izigravanju i pravnom kršenju kroz nametnute izmjene Ustava Federacije BiH, jednostrane izmjene Izbornoga zakona BiH, višegodišnje neispunjavanje presuda Ustavnog suda BiH kao i neizvršavanje preuzetih obveza iz 'Mostarskog sporazuma' od 17. lipnja 2020. godine kada su predstavnici međunarodne zajednice bili i svjedoci i potpisnici".

Osuđuje se rastući trend govora mržnje i pojedini fizički napadi na "pripadnike hrvatskog konstitutivno naroda i njihovu imovinu, vjerske simbole i spomenik" te zahvaljuju svim institucijama Republike Hrvatske na "na kontinuiranoj političkoj, diplomatskoj i projektnoj potpori Hrvatima u BiH, ali i BiH u cijelosti".

Osuđuje se i agresija na Ukrajinu.

Dalje se navodi da je HNS "u potpunosti opredijeljen za teritorijalni integritet BiH kao neovisne, cjelovite i stabilne države" te da će nastaviti raditi "na svim administrativno-političkimnivoima vlasti na ispunjavanju vitalnih strateških ciljeva ostvarivanja potpune konstitutivnosti Hrvata u BiH i pune jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima".

- HNS BiH ponovno ističe kako unitarističke i separatističke tendencije predstavljaju grube nasrtaje na ustavni poredak BiH, ali i realnu opasnost za opstojnost hrvatskog naroda u BiH. Odgovorno tvrdimo i ponovno skrećemo pažnju našim partnerima iz međunarodne zajednice kako su unitarizam i separatizam osnovni uzrok blokada, stagnacije, nefunkcionalnosti i kronične nestabilnosti BiH - navedeno je.

Opet su se osvrnuli na Željka Komšića tvrdeći ponovo da je "nelegitimni član" i da "podrška radikalnih bošnjačkih političkih stranaka njegovim retrogradnim politikama, uz unitarizam i separatizam, najveća politička opasnost za stabilnost, napredaki opstojnost BiH".

- HNS BiH će se protiviti smanjenju ovlasti domova naroda Federacije BiH i BiH te daljnjem ograničavanju vitalnoga nacionalnog interesa, a na štetu hrvatskog konstitutivnog naroda kao malobrojnijega i u Federaciji BiH i BiH. Domovi naroda su ključne institucije u kojima se štite interesi konstitutivnih naroda u multinacionalnoj BiH. Domovi naroda ne smiju biti poligon za političke blokade koje mogu doći od pojedinih političkih stranaka - naveli su.

Posebno poglavlje je posvećeno demografiji i "opstojnosti Hrvata u BiH", ali i obrazovanju.

- Kao suveren narod u BiH, Hrvati imaju pravo na školstvo i obrazovanje na hrvatskom jeziku i po hrvatskom programu. Očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta u školstvu i obrazovanju ne ugrožava identitet drugih konstitutivnih naroda i manjinskih zajednica u BiH - piše.

U deklaraciji se ponovo spominje javni RTV servis na hrvatskom jeziku za čije će se osnivanje "HNS BiH nastaviti snažno zalagati".

U deklaraciji imaju i oblasti "Saradnja s hrvatskim iseljeništvom", "Zaštita digniteta domovinskog rata", "Gospodarstvo" i "EU i NATO integracije".

VEZANI TEKST - Osuđeni ratni zločinac Bruno Stojić priznao UZP i opsadu Mostara, pročitajte pismo

- HNS BiH se čvrsto zalaže za što bržu provedbu svih nužnih reformi na putu prema EU-u i NATO-u. U tom smislu, potrebno je što skorije stvoriti pretpostavke za transformiranje Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR), kao jednoga od preduvjeta za punopravno članstvo BiH u EU-u, te kako bi se osigurao puni suverenitet BiH - piše u deklaraciji.

Pod tačkom "Zaštita digniteta domovinskog rata" piše, između ostalog:

- HNS BiH odlučno odbacuje sustavno politiziranje te širenje dezinformacija o kvalifikacijama Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) o tzv.
"udruženom zločinačkom pothvatu" (UZP) koje se nastoje pripisati Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj zajednici/Republici Herceg Bosni i HVO-u te političkome vodstvu Hrvata. Politički i drugi predstavnici jednoga konstitutivnog naroda strateški nameću etiketu tzv. UZP-a hrvatskim političkim predstavnicima, strankama i hrvatskome narodu u cjelini s ciljem eliminiranja hrvatskoga konstitutivnog naroda kao političkoga subjekta u BiH, što je u konačnici predstavljalo jedan od nikad ostvarenih ratnih ciljeva. Takvim politikama HNS BiH će se suprotstavljati trajno svim raspoloživim političkim i legalnim sredstvima - tvrdi se u deklaraciji.

Podsjetimo, između ostalog, da je osuđeni ratni zločinac Bruno Stojić, nekadašnji ministar odbrane tzv. Herceg-Bosne u pismu koje je uputio Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove priznao učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, opsadu Mostara kao i odgovornost za sva ostala djela ratnog zločina koja su navedena u haškoj presudi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.