open-navfaktor-logo
search
Reakcija
HNV: Pozivamo vlasti u BiH, posebno u RS-u, da se suoče sa stvarnošću
AUTOR: Faktor
23.05.2024. u 21:29
get url
text
HNV BiH
HNV BiH
FOTO: HNV BiH
Pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini, naročito one u entitetu RS, da se suoče sa stvarnošću i da konačno krenu u proces normalizacije odnosa, suočavanja s prošlošću i gradnje mira, istakli su iz Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine, povodom izglasavanja Rezolucije o  genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a.
- Podrška usvajanju Rezolucije UN-a o Srebrenici predstavlja važan iskorak uprocesu međunarodnog komemoriranja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine pred očima cijelog svijeta. 
Ovo je, nadalje, priznanje porodicama preživjelih da trodecenijski napori, koje su ulagali svjedočeći istinu uprkos sistemskim pokušajima diskreditacije i dehumanizacije, nisu bili uzaludni - poručili su.
Naglasili su da usvojena Rezolucija nije i ne smije biti materijal oko kojeg će se podizati tenzije jer pravo i sloboda preživjelih da o svojim iskustvima, koja su objelodanjena i osvjedočena kroz presude relevantnih sudova, ne smiju biti zloupotrijebljeni i usmjeravani za daljnju dehumanizaciju preživjelih.
- Ostajemo odani saveznici u gradnji države Bosne i Hercegovine, mira i stabilnosti u njoj i žalimo zbog šutnje svih onih koji iz prikrajka pokušavaju ispratiti ovaj proces i prespavati ga. Ovo je civilizacijsko pitanje i iziskuje jasan stav - zaključili su.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.