open-navfaktor-logo
search
Na mala vrata
Hoće li ASA bolnica postati kantonalna i kako će to utjecati na bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš"?
Na prijedlog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Prijedlog zakona o uvjetima koje treba ispunjavati kantonalna bolnica.
29.12.2022. u 08:04
get url
text

Ministar zdravstva Haris Vranić rekao je prije nekoliko mjeseci da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" treba dobiti status kantonalne što prije. Međutim, priznao je da Općoj bolnici nedostaje nastavno-istraživački odsjek jer kantonalna bolnica treba predstavljati nastavnu bazu za medicinsku grupaciju predmeta. 

Zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Jasmina Bišćević-Tokić smatra da je ovo pokušaj da se ASA bolnica "na mala vrata" uvede kao kantonalna. 

Naglasila je da je čitala nacrt zakona, ali da još nije vidjela konačni prijedlog. 

- S obzirom na nacrt tog zakona, on prvi put ne predviđa da je Skupština osnivač, što znači da nisu išli na Opću bolnicu nego na ASA bolnicu. To bi značilo da će ASA bolnica uzeti usluge Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" - kazala je federalna zastupnica za Faktor.

Zanimljivo, u nedavnom intervjuu za Klix.ba, direktor projekta ASA Bolnice Rasim Jusufović na pitanje da li će pacijenti imati sve usluge koje imaju naprimjer na KCUS-u, rekao da je "KCUS mjesto tercijarne zdravstvene zaštite".

- Mi ćemo pokriti sve usluge koje možete dobiti u bilo kojoj općoj bolnici, s tim da mi kažemo da je to samo početak. Želimo biti opća bolnica koja će vremeno razvijati centre izvrsnosti, te u konačnici uključiti i segmente tercijarne zdravstvene zaštite - rekao je Jusufović.

Bišćević-Tokić smatra da bi ovakvim zakonom privatne klinike parirale Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

- Mislim da to nije dobro i ne znam zašto iz Opće bolnice šute na ovo - dodala je Bišćević-Tokić.

Konačni Prijedlog zakona o uvjetima koje treba ispunjavati kantonalna bolnica još nije dostupan javnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.