open-navfaktor-logo
search
Ekonomske koristi
Hoće li BiH biti partner Zapada u snabdijevanju Ukrajine municijom?
Ukrajinskoj vojsci nedostaje municija, prvenstveno velikog kalibra. O tome će se razgovarati i na Samitu za Ukrajinu koji je počeo jučer u Tirani, na kojem, pored evropskih zvaničnika i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, učestvuju i čelnici zapadnobalkanskih država.
29.02.2024. u 08:35
get url
text

Zbog kašnjenja američke pomoći usljed protivljenja republikanaca u Kongresu, ali i nemogućnosti evropskih saveznika da odmah osiguraju dovoljne količine municije za Ukrajinu, sada su fokusu "partnerske države" koje bi mogle učestvovati u snabdijevanju Ukrajine municijom, kaže za DW direktor Međunarodnog instituta za blisko-istočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani Zijad Bećirović.

- Takav aranžman bio bi i od velike ekonomske koristi za BiH - napominje Bećirović.

Opstrukcije iz RS-a

On, međutim, upozorava i na političke opstrukcije.

- Zbog protivljenja srpskih kadrova u institucijama vlasti BiH, jer kadrovi Milorada Dodika – a Dodik je Putinov igrač – kontrolišu Ministarstvo za vanjsku trgovinu koje je nadležno za davanje dozvola za izvoz oružja, izvoz bh. municije u Ukrajinu bi mogao biti doveden u pitanje - kaže Bećirović.

Iz nevladinog sektora podsjećaju da BiH "ima visoke ocjene" Evropske komisije kada je u pitanju usklađenost sa evropskom vanjskom politikom, ali da to narušavaju "politički gestovi" Milorada Dodika. Direktor Vanjskopolitičke inicijative BiH Haris Ćutahija smatra da je "opasno" to što Dodik u svakom trenutku, pod izgovorom "vojne neutralnosti" može blokirati napore da se BiH pozicionira kao partner Zapada u podršci Kijevu. To, pojašnjava sagovornik DW-a, ugrožava evropski put BiH i otvara "realne šanse za ozbiljne sankcije RS-u".

Dodik kao "Putinov avatar na Balkanu"

- Ukoliko bi Dodik ponovo spriječio eventualni izvoz municije iz BiH u Ukrajinu, time bi prešao crvenu liniju i sebe razotkrio pred Zapadom kao Putinovog avatara na zapadnom Balkanu - kaže Haris Ćutahija. Dodikovi kadrovi su još 2015. godine u institucijama BiH spriječili izvoz municije iz BiH u Ukrajinu, a mediji su izvijestili i da je obustavu izvoza tada "tražila i zvanična Moskva".

Bosanskohercegovački politilog Jasmin Mujanović smatra da bi BiH upravo izvozom municije Kijevu mogla "promijeniti tok rata u Ukrajini". Kako bi se prevazišle blokade srpskih kadrova u nadležnim institucijama, Mujanović kaže da bi granate proizvedene u BiH mogle  kupovati vlade NATO država "preko postojećih izvoznih ugovora" i slati ih u Ukrajinu, čime bi se "zaobišla" zabrana izvoza iz 2015. godine.

Jasmin Mujanović: "Sredstva za pobjedu Rusije u Ukrajini su u BIH"

Mujanović je o tome pisao na X-u (Twitteru), navodeći da bi bosanskohercegovačka municija bila "od velike koristi" Ukrajini. To bi, kako smatra ovaj politolog, pomoglo i strateškim interesima NATO-a u suprotstavljanju ruskoj agresiji. "U Ukrajini je ugrožena sigurnost cijele euroatlantske zajednice (...) Sredstva za pobjedu postoje, u ovom slučaju u BiH. Samo nam treba volja za djelovanje", zaključio je Mujanović.

- Ministar za vanjsku trgovinu je već dugi niz godina iz RS-a i zbog toga nismo mogli izvoziti u Ukrajinu protivoklopnu municiju za tenkove T-72 kalibra 125 mm - kaže za DW Berko Zečević, jedan od vrhunskih bosanskohercegovačkih stručnjaka za municiju.

RS želi više samostalnosti u oblasti vojne industrije

No, situacija u vezi sa dozvolama za izvoz možda bi mogla biti promijenjena. Vlada entiteta Republika Srpska (RS) donijela je novi Zakon o vojnoj industriji. Zakon, koji je još u proceduri usvajanja, dopušta entitetu da, nezavisno od državnih institucija (Ministarstva vanjske trgovine BiH) sklapa sporazume iz oblasti namjenske industrije, što uključuje i aranžmane sa drugim državama.

- Prvi put radimo taj zakon, da bismo tu oblast uredili na nivou RS-a, a ne da bude u nadležnosti BiH, jer oblast namjenske industrije nije propisana Dejtonskim mirovnim sporazumom - kaže ministar privrede i preduzetništva RS-a Vojin Mitrović.

Detaljnije čitajte ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.