open-navfaktor-logo
search
Čist postupak
Hoće li BiH pokrenuti arbitražnu tužbu zbog neisporučenih vakcina protiv COVID-19?
COVAX mehanizam na ime neisporučenih vakcina Bosni i Hercegovini duguje blizu devet i po miliona dolara.
01.08.2023. u 07:50
get url
text

Bosna i Hercegovina je putem COVAX mehanizma u novembru 2020. godine naručila 1.232.000 vakcina protiv COVID-19 i unaprijed sve platila po, kako nam je ranije iz Ministarstva civilnih poslova (MCP) rečeno, prosječnoj cijeni od 10,55 dolara, što kada se sabere iznosi 12.997.600 dolara.

Iz MCPBiH sada kažu kako je putem ovog mehanizma u našu zemlju stiglo 332.640 doza ili 27 posto od ukupnog broja plaćenih vakcina.

Ostalo je još 899.360 doza, a kad se to pretvori u novac, COVAX mehanizam BiH duguje 9.488.248 dolara.

Bosna i Hercegovina ima mogućnost da pokrene arbitražni postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Hagu.

Mlađan Madić, glavni pravobranilac BiH, kazao je za Faktor kako ovaj slučaj, po prirodi stvari, zahtjeva arbitražu jer s radi o međunarodnom sporu.

A hoće li do nje doći, ističe, ovisi od Bosne i Hercegovine i tome hoće li podnijeti tužbu za arbitražu pred sudom u Americi "ili će to ići na sud u Hagu".

- Arabitraže dugo traju. Samo priprema traje godinu, pa dok se izaberu advokati i advokatske kuće za zastupanje, pa tužba… Dugačak je i iscrpljujuć postupak koji zahtijeva velike troškove, međutim, BiH bi se to svakako isplatilo. Na kraju arbitraže, stranci koja dobije postupak nadoknađuju se svi troškovi, a to bi bila Bosna i Hercegovina jer se radi o čistom postupku - kazao je Mandić.

Kako ističe, arbitražu će pokrenuti Pravobranilaštvo, ali Vijeće ministara BiH prethodno mora Pravobranilaštvu naložiti pokretanje arbitražne tužbe.

- Pravobranilštvo to ne može samostalno uraditi, mora postojati zahtjev od Vijeća ministra ili nekog od ministarstava. Trenutno nemam informaciju da li je neko pokrenuo takav zahtjev - kazao je Mlađan Mandić.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH ranije su kazali da su u stalnom kontaktu sa članovima Koordinacionog odbora COVAX-a te predstavnicima Globalne alijanse za vakcine i imunizaciju (GAVI) “te da smo još uvijek u fazi pregovora i pronalaska najboljeg rješenja za BiH unutar COVAX mehanizma”.

Podsjećamo, Bosna i Hecegovina je od početka pandemije korona virusa u martu 2020. godina imala otežan pristup tržištu vakcina.

U BiH je ukupno stiglo, što donacijama, što kupovinom, više od tri miliona vakcina raznih proizvođača, kako bi se suzbila pandemija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.