open-navfaktor-logo
search
Upućen prijedlog
Hoće li biti olakšica za uvoz električnih auta i hibrida u BiH i u 2023. godini?
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zvanično je predložilo Vijeću ministra Bosne i Hercegovine produženje odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2023. godine.
01.01.2023. u 18:42
get url
text

Kako se navodi u ovom prijedlogu, svrha donošenja odluke je da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 posto na pet posto za hibridna vozila, te sa pet posto na nula-posto carinsku stopu na automobile na električni pogon.

- Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila, od čega bi BiH imala višestruku korist kako s aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine, tako i s aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja. Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uvjeta za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju. Ova odluka predstavlja nastavak primjene Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine, čime će se osigurati kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih automobila – navodi se u prijedlogu.

Ukidanje carina na uvoz električnih automobila i smanjenje stope na uvoz hibridnih, kao i uvođenje subvencija Vlade Federacije BiH, povećali su uvoz i interes građana za kupovinu ovakvih vozila.

Kako se ističe u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih 10 mjeseci 2022. godine uvezeno je 48 električnih automobila u Bosnu i Hercegovinu, što je za svega dva manje nego što ih je došlo u cijeloj 2021. godini.

Od 1. januara do 30. oktobra 2022. godine u BiH su uvezena 452 hibridna automobila, od toga 339 novih i 113 polovnih. Tokom 2021. godine u Bosnu i Hercegovinu je stiglo 359 hibrida, 269 novih i 90 polovnih, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.