open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Hoće li biti otkazana: Zastupnici SNSD-a neće doći na hitnu sjednicu Zastupničkog doma
Ne pristajemo da dajemo legitimitet odlukama Vijeća ministara u tehničkom mandatu i protiv smo očiglednog sukoba interesa, budući da su ministri u tom Vijeću ministara istovremeno i zastupnici u Parlamentu BiH, poručio je Košarac
13.06.2019. u 11:44
get url
text

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je danas da se iza inicijative grupe zastupnika za sazivanje hitne sjednice ovog doma krije "opasna, protivustavna i protivzakonita namjera da se produži mandat Vijeću ministara u kojem sjede nelegitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske".

- Nismo iznenađeni činjenicom da su se ovom zahtjevu pridružili zastupnici SDS-a i PDP-a, čiji ministri i dalje sjede u Vijeću ministara u tehničkom mandatu i bezrezervno podržavaju politiku SDA i Bakira Izetbegovića, koji na silu, ucjenama i pritiscima u kojima učestvuje i jedan dio međunarodnih predstavnika u BiH, hoće da idu prema članstvu u NATO-u uprkos jasno izraženoj volji srpskog naroda i podršci SNSD-u i političkim partijama koje se zalažu za vojnu neutralnost Republike Srpske i BiH - naglasio je Košarac, prenosi Srna.

Dodao je da postoji "očigledna namjera" SDS-a, PDP-a i "dijela bošnjačkih političkih stranaka" u Sarajevu da se SNSD-u pripiše krivica za nefunkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH, što, kako kaže, nije tačno.

- Ne pristajemo da dajemo legitimitet odlukama Vijeća ministara u tehničkom mandatu i protiv smo očiglednog sukoba interesa, budući da su ministri u tom Vijeću ministara istovremeno i zastupnici u Parlamentu BiH - poručio je Košarac.

Njegovo mišljenje dijeli i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH iz SNSD-a Nebojša Radmanović, koji je izjavio da je "neprihvatljiva inicijativa" grupe zastupnika za održavanje hitne sjednice ovog doma jer su, kako ističe, upravo ti zastupnici spriječili da počne funkcionirati parlament i da bude izabrano Vijeće ministara.

- Ta grupa zastupnika u Zastupničkom domu spriječila je imenovanje komisije za izbor Vijeća ministara, a sada je pokrenula inicijativu za održavanje hitne sjednice Parlamenta o nesporno važnim pitanjima. Međutim, u takvoj vrsti sjednice zastupnici  SNSD-a neće sudjelovati jer je to pokušaj da oni koje građani nisu izabrali upravljaju procesima - kaže Radmanović.

On je rekao da ne zna da li će tražena sjednica biti održana.

- Ta inicijativa je protiv volje građana jer oni koji su spriječili da radi Parlamentarna skupština i da bude izabrano Vijeće ministara sada pokušavaju diktirati tempo u Parlamentu. Podnosioci inicijative su zastupnici koji i ne misle biti vlast, nego samo opstruirati procese - naveo je Radmanović.

Podsjetimo, hitnu sjednicu koja bi trebala biti održana sutra zatražili su zastupnici iz SDS-a, PDP-a, SDP-a BiH, A SDA, SBB-a, NS-a, PDA, NB-a u Zastupničkom domu PSBiH. Predložili su dvije tačke dnevnog reda: razmatranje situacije u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije i informacije Vijeća ministara o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH, sa osvrtom na sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona. 

Staša Košarac poručio je da je apsurdno da hitnu sjednicu Zastupničkog doma traži ministar sigurnosti BiH i zastupnik Dragan Mektić, čije je ministarstvo, kako je kazao, "direktno odgovorno za produkovanje migrantske krize i nije uradilo ništa da spriječi nelegalni ulazak više desetina hiljada migranata u BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.