open-navfaktor-logo
search
Sjednica 21. decembra
Hoće li Čovićevi zastupnici srušiti imenovanje 13 novih generala OSBiH, zašto im smeta Propadalo?
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je zakazana za 21. decembar trebao bi biti potvrđen novi generalski kor Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 
14.12.2023. u 14:29
get url
text

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH imenovalo Gojka Kneževića za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH

Predsjedništvo BiH, nakon višemjesečne trakavice i odugovlačenja zbog stalnih primjedbi koje je imao član kolektivnog šefa države Denis Bećirović, napokon je 27. novembra imenovalo nove generale OSBiH. 

Gojko Knežević imenovan je za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH. Osim Kneževića, imenovani su njegovi zamjenici, i to zamjenik za operacije Tomo Kolenda i zamjenik za resurse Mirsad Ahmić.

Mirzet Lubenović je imenovan za komandanta Operativne komande OSBiH, a za zamjenike za operacije i za resurse Nebojša Bošnjak i Zdravko Rezo.

Za komandanta Komande za podršku imenovan je Martin Propadalo. Јasmin Čajić je zamjenik komandanta Komande za podršku OSBiH za operacije, a Radovan Јović za zamjenika komandanta Komande za podršku OS za resurse.

Komandant Četvrte pješadijske brigade je Slaven Blavicki, Fahir Žilić komandant Pete pješadijske brigade, a Milorad Krajšumović Šeste pješadijske brigadu Oružanih snaga BiH.

Na poziciju generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine imenovan je Edin Fako.

Nakon što je ministar odbrane BiH Zukan Helez usaglasio sa svojim zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem spisak sa imenima 13 članova novog generalskog kora OSBiH, koje je potom imenovalo Predsjedništvo BiH, prema Zakonu o odbrani BiH treba da ih potvrde i oba doma Parlamentarne skupštine BiH. 

VEZANI TEKST - NATO i EUFOR: Generali OSBiH su prekoračili svoje mandate, pozivamo vlasti da imenuju nove

No Helezov zamjenik Galić smatra da je Predsjedništvo BiH prekršilo Zakon o odbrani BiH i Zakon o Oružanim snagama BiH, te je zbog toga uputio dopis predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. 

Galić je izrazio negodovanje i poručio da je nezakonito provedeno smjenjivanje i penzionisanje general majora Marka Stojčića, "jer za to nije postojao prijedlog ministra odbrane", a isti slučaj je prema njegovom mišljenju i sa imenovanjem komandanta Komande za podršku Martina Propadala.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića poručili su da je sve urađeno u skladu sa zakonima: 

- Imenovanje generala je isključiva nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine po Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, član 12, tačke, i. j. k. General Stojčić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu. Osim toga Stojčić je ispunio uvjete za penzionisanje. Martin Propadalo ispunjava sve uvjete za imenovanje, shodno članu 116. Zakona o službi u Oružanim snagama i članu 19. Pravilnika o unapređenju vojnih lica, Službenik glasnik BiH br. 34/23. 

Medijima pod kontrolom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, a koji uglavnom prenose ono što šef misli, smeta imenovanje Martina Propadala, koji u vrijeme tzv. hrvatske samouprave nije skinuo obilježja Vojske Federacije BiH nego se  stavio na stranu Alijanse za promjene. 

Podsjećanja radi, osnivačka sjednica HNS-a održana je 2000. godine. Tada je usvojena Deklaracija o pravima i položaju hrvatskog naroda u BiH. Godinu poslije, na trećem zasjedanju HNS-a donesena je odluka o uspostavi "Hrvatske samouprave". Odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha Ante Jelavić je smijenjen s funkcije člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH.

U obrazloženju je navedeno da je Jelavić predvodio donošenje političkih odluka s ciljem osnivanja hrvatske federalne jedinice u BiH, kojim je ugroženo ustavno uređenje Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine. Ovom odlukom, Jelaviću je bila zabranjena svaka politička i javna djelatnost u BiH, a kasnije ju je ukinio Valentin Inzko.

Hrvatska samouprava ugašena je SFOR-ovim tenkovima. Jelavić je tri godine nakon smjene uhapšen zbog postojanja tajnih računa HDZ-a BiH i HVO-a u Hercegovačkoj banci. Sud BiH 2005. nepravosnažno ga je osudio na 10 godina zatvora, ali je on nakon toga pobjegao u Hrvatsku gdje i danas živi slobodno.

Podsjetimo, i prethodni generalski kor OSBiH potvrđen je u Zastupničkom domu, ali nije dobio potvrdu u Domu naroda BiH. No to nije predstavljalo nikakav problem da generali obavljaju dužnost tokom svog mandata. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.