open-navfaktor-logo
search
Podrška Parlamenta FBiH
Hoće li dobiti borački dodatak oni koji su branili državu a nikada ništa nisu dobili?
Redakciji Faktora obratilo se više demobilisanih boraca pitajući šta rade boračka udruženja kada je riječ o borbi za borački dodatak za sve oni koji nikada ništa nisu dobili od države.
01.02.2024. u 22:04
get url
text

VEZANI TEKST - Čolaković: Vlada FBiH odbila inicijativu da borci koji nikada ništa nisu dobili od države imaju borački dodatak

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata odbila je inicijativu delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Fahrudina Čolakovića i Mirnesa Bašića o boračkom dodatku za sve borce koji do sada nikada ništa nisu dobili od države.

- Samo se priča o tom boračkom dodatku a ništa konkretno se ne čini. Nismo ni očekivali da će takvu inicijatvu podržati Vlada FBiH. Ni ranije vlade nisu podržavale slične inicijative ali jeste Parlament Federacije, njemu vjerujem. Ali šta rade tolika boračka udruženja, što ne pokrenu ovo pitanje. I umrijet ću a neću vidjeti taj borački dodatak. Branio sam ovu zemlju od prvog do posljednjeg dana agresije, nikada ništa nisam tražio za to ali taj borački dodatak je simbolika i ne daju nam barem toliko - kazao nam je jedan od boraca.

Predstavnik federalnog udruženja Kamp boraca Hamza Krkalić kaže za Faktor kako već izvjesno vrijeme insistiraju na boračkom dodatku za one borce koji nikada ništa nisu dobili od države.

VEZANI TEKST - Predstavnici Kampa boraca traže sastanak sa federalnim ministrom Lokmićem u vezi sa boračkim dodatkom

- Da je rahmetli federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević živ, do sada bismo imali taj borački dodatak. Do novog ministra Nedžada Lokmića se ne može doći ali naš put vodi ka Federalnom parlamentu. Tu se donose i mijenjaju zakoni. Zatražit ćemo podršku boračkih odbora u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH. Treba radna grupa da sjedne i definira borački dodatak. Mi iz Kampa boraca imamo odličnu saradnju sa predstavnikom Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH i HVO komponente. Zajedno ćemo doći do boračkog dodatka - govori nam Krkalić.

Objašnjava da se borački zakon odnosi na one borce koji do sada nisu imali neka redovna, mjesečna primanja po vojnom osnovu.

- Ne može se dogoditi da imaju egzistencijalnu naknadu i borački dodatak. Na birou je 40.000 boraca riješeno sa egzistencijalnom naknadom i supruge boraca. Sada idu oni koji rade a bili su borci i oni koji su otišli u radnu penziju a branili su državu i nikada ništa nisu dobili. Kada to kažem mislim na neka redovna primanja, naknade - rekao je Krkalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.