open-navfaktor-logo
search
Pregovori u toku
Hoće li doći do kompromisa: Šta u Elektroprivredi BiH kažu o zahtjevu rudara o povećanju plaće i toplog obroka
Reprezentativni rudarski sindikati u Federaciji Bosne i Hercegovine su tokom pregovora u vezi s novim kolektivnim ugovorom s predstavnicima Elektroprivrede BiH saopćili finansijske zahtjeve.
27.10.2022. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - Rudari iznijeli zahtjeve Elektroprivredi i Vladi FBiH: Traže povećanje cijene satnice rada i toplog obroka

Tako sindikati traže povećanje satnice, odnosno najniže cijene rada, sa 2,70 na tri KM, što iznosi 11 posto. Pored toga očekuju da linearno povećanje plaća iz maja, u iznosu od 230 KM, ostane na snazi, a njihov zahtjev je i povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM.

- Usaglasili smo principe pregovora, dinamiku i da se pregovarački proces mora okončati najkasnije 30. novembra. Kolektivni ugovor, ukoliko bude potpisan, važit će od 1. januara naredne godine - kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Kakav je stav EPBiH o ovim zahtjevima? Sudeći prema izjavi direktora ovog javnog preduzeća Admira Andelije, kompromis bi se trebao pronaći.

VEZANI TEKST - Rudari odustali od generalnog štrajka, prihvatili ponudu Vlade FBiH o linearnom povećanju plaća za 230 KM

- U vrijeme globalne krize i povećane inflacije koja uzrokuje pad životnog standarda te gubitka konkurentnosti rudnika na tržištu rad uzrokovane odlaskom radne snage u zemlje Evropske unije morat će se poraditi na poboljšanju organizacije rudnika, povećanju produktivnosti, povećanju proizvodnje i prihoda rudnika - kazao je za Faktor Admir Andelija, direktor EPBiH.

Kako ističe Andelija, time bi se stekli uvjeti za značajnije poboljšanje materijalnog statusa uposlenika u rudnicima.

- Kroz pregovore za novi kolektivni ugovor uključit ćemo sve ove elemente i ako budemo spremni na usaglašavanja i i kompromise sigurno ćemo naći rješenje koje će rudnike učiniti dugoročno saomoodrživim, a energetski sektor u FBiH stabilnim - naglasio je Andelija.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.