open-navfaktor-logo
search
Sporan Statut
Hoće li doći do smjene rukovodstva Općinskog vijeća Centar?
Šefovi klubova opozicionih stranaka zatražili i zakazivanje vanredne sjednice na kojoj će se raspravljati samo o jednoj tački, a to je Statut Općine
19.11.2018. u 08:18
get url
text

Sjednica Općinskog vijeća Općine Centar Sarajevo, koja je prekinuta i nije nastavljena zbog nedolaska vijećnika iz opozicije, trebala bi biti nastavljena 29. novembra ove godine, dogovoreno je na sastanku Kolegija.

Do tada su šefovi klubova opozicionih stranaka zatražili i zakazivanje vanredne sjednice na kojoj će se raspravljati samo o jednoj tački, a to je Statut Općine. Po zakonu bi rukovodstvo  Općinskog vijeća vanrednu sjednicu moralo zakazati u roku od sedam dana.

- Grupa od 13 vijećnika je tražila vanrednu sjednicu, s obzirom na to da se Statut kao osnovni dokument mora donijeti i krajnje je vrijeme za to. Radimo ga već dvije godina, a onda rukovodstvo vijeća ne da da dođe Statut na red, i konačno kada je došao na red nije podržan od strane istog tog rukovodstva. Zbog toga zahtijevamo da raspravljamo o njemu. Mi moramo riješiti ključni problem jer je to osnovni dokument, s obzirom na to da načelnik planira osnivanje firme i daljnje proširenje nadležnosti Općine. Mi ako ne riješimo osnovni dokument i ne uskladimo ga sa zakonima BiH mi sutra možemo imati velike probleme. Svaku odluku vijeća gotovo svako da može osporiti jer Statut nije usklađen sa zakonom – kazao je za Faktor šef Kluba SDP-a Igor Stojanović.

Naglasio je da pregovori šest stranaka o formiranju vlasti na kantonalnom nivou nemaju direktne veze sa aktuelnom situacijom u Općinskom vijeću, ali smatra da ima indirektnog uticaja.

- Promjenila se politička atmosfera u gradu, okrenula se većina i to vjerovatno ima nekog indirektnog utjecaja. Ako oni ne budu htjeli zakazati vanrednu sjednicu o Statutu to će značiti da krše zakon i da je u pitanju teška borba aktuelnog rukovodstva da ostane na svojim pozicijama po cijenu života – istakao je Stojanović.

Kazao je da su vijećnici vladajućih stranaka i rukovodsvo Općinskog vijeća vrlo otvoreno i jasno rekli zašto ne podržavaju mijenjanje Statuta.

-Zato što mi mijenjamo član 21 koji kaže da se rukovodstvo vijeća ne mijenja više sa 21 rukom, dvotrećinski, već natpolovičnom većinom, što znači sa 16 ruku. S obzirom na to da se većina u vijeću sada promijenila i ona ne podržava ovo rukovodstvo to je njima najveći problem – istakao je Stojanović.

I vijećnik Velija Katica iz stranke SDA potvrdio je za Faktor da je to pitanje najviše sporno u cijeloj priči, jer opozicija nastoji da glasa za smjenu aktuelnog rukovodstva vijeća.

-Ima dosta stvari koje treba mijenjati u statutu, ali njima je najviše sporan član koji kaže da se rukovodstvo vijeća bira natpolovičnom većinom, što znači 16 ruku, a smjenjuju sa dvotrećinskom većinom, što znači 22 ruke. Oni traže da se to izmijeni, tako da je isti broj ruku potreban i za imenovanje i za smjenu rukovodstva – kazao je Katica i dodao da ako se ne usvoji novi Statut "pitanje je hoće li opozicija ponovo opstruirati dolazak na sjednicu". 

Rukovodstvo Općinskog vijeća čine predsjedavajuća Karolina Kovačević, koja odavno nije član DF-a, te njeni zamjenici Mustafa Mulić (SDA) i Sulejman Haljevac (SBB).

Kako nezvanično saznajemo, već sada je prikupljeno 17 potpisa vijećnika iz opozicionih stranaka koji žele smijeniti akutelno rukovodstvo Općinskog vijeća Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.