open-navfaktor-logo
search
Iz Sindikata negoduju
Hoće li dr. Zumreta Bihorac Kučuk doći na čelo JU Dom zdravlja KS?
Doktorica Zumreta Bihorac Kučuk, koja je tokom pandemije koronavirusa bila direktorica Doma zdravlja Novo Sarajevo, mogla bi doći na mjesto Abela Baltića, koji je prošlog petka (23. februar) podnio ostavku na funkciju generalnog direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.
29.02.2024. u 07:57
get url
text

Bihorac Kučuk je, kako navode iz Sindikata zdravstva KS, prije tri dana ekpresno prebačena u Dom zdravlja iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, gdje je u prethodnim mjesecima radila na poslovima kontrole bolovanja.

Prema riječima Jasmina Avdovića, predsjednika Sindikata, Bihorac Kučuk je prvo radila u Domu zdravlja Novo Sarajevo, a onda je prije nekog vremena zasnovala radni odnos u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, da bi ovih dana ponovo bila vraćena u JU Dom zdravlja KS.

- Prije tri dana navodno je, pred kraj radnog vremena, u Ministarstvo zdravstva KS iz Zavoda zdravstvenog osiguranja stigla koverta u kojoj je bio zahtjev za izmjenu poslodavca za našu bivšu uposlenicu dr. Bihorac Kučuk, na koju je navodno ministar Enis Hasanović odmah potpisao saglasnost. Nakon toga, doktorica je potpisala ugovor o radu kako bi u idućim danima mogla biti imenovana za v.d. generalne direktorice Doma zdravlja, jer vršitelj dužnosti može biti samo onaj ko je uposlenik ustanove, dok se na konkurs može javiti svako - ističe Avdović.

Iz Sindikata na ovakav izbor v.d. generalnog direktora negoduju. Kažu da je, ako je sve ovo tačno, sramota kako nadležne zdravstvene vlasti imenuju direktora jedne tako važne zdravstvene ustanove u KS.

- Da li je moguće da od skoro 550 doktora medicine i stomatologije i nekoliko magistara farmacije koje imamo u Domu zdravlja, kao naše vjerne višedecenijske radnike, moramo na ovakav način, po hitnoj proceduri uvoziti kadar koji bi nam pored svih onih postojećih, bio vršilac dužnosti generalnog ili generalni direktor kasnije, i da niko drugi od svih njih koje već imamo, ne zadovoljavaju uvjete za ovo mjesto u ustanovi - navodi Avdović.

Navode iz Sindikata pokušali smo provjeriti kod ministra Hasanovića. U poruci ministar je napisao: 

- Upravni odbor JU Dom zdravlja KS donijet će svoje odluke, jer ne želim da se percipira, kako to u sindikatu rade, da ja umjesto njih to odlučujem. A nije tako i ne želim sada oko toga više pričati. Samo se spekulacijama bave (Sindikat) i personalnom stvarima, a ja želim procesima i problemima da se posvetim. Evo kada se završe sve te procedure mogu o tome pričati jer ni ja sada ne znam šta će na kraju biti - napisao je Hasanović. 

Pozvali smo i v.d. predsjednika Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS, Dinu Selimovića, ali nije odgovarao na telefonske pozive.

Podsjetimo, nakon što je prošlog četvrtka (22. februar) smijenila Upravni odbor (UO) JU Dom zdravlja KS, na čelu sa Ademirom Spahićem, Vlada KS imenovala je v.d. Upravni odbor.

Dan poslije, 23. februara, Abel Baltić, podnio je ostavku na mjesto generalnog direktora Doma zdravlja.

Neusvajanje Izvještaja ovih dana dodatno je potaknulo priču o brojnim nezakonitostima u radu JU Dom zdravlja KS u prethpodnim mjesecima i godinama.

Ukratko, Baltićev rad opterećen je brojnim prijavama i istragama, sumnjivim tenderima i zapošljavanjima, krivotvorenim diplomama...

Iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS početkom sedmice rečeno nam je da oni svakodnevno dobijaju prijave na rad Doma zdravlja KS, da su već postupali po određenim prijavama i utvrdili nepravilnosti, da je bilo i krivotvorenih diploma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.