open-navfaktor-logo
search
Plaće iste
Hoće li drugo polugodište u osnovnim školama u KS započeti dvosatnim štrajkom?
Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro izjavio je za Faktor da će sredinom januara Skupštini sindikata predložiti da prvi dan drugog polugodišta, ponedjeljak, 29. januara, započne dvosatnim štrajkom upozorenja.
05.01.2024. u 20:46
get url
text

VEZANI TEKST - Sivro: Ministrica Hota-Muminović obećala "odriješiti kesu" pa povećanje plaća pretvorila u sapunicu

Razlog tome je što još nisu završeni pregovori o kolektivnom ugovoru, a čijim potpisivanjem su plaće uposlenih u osnovnim školama trebale biti uvećane od 1. januara ove godine.

- Ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović pokušava da nam uskrati stečena prava, a posebno zabrinjava njeno uporno pokušavanje da obesmisli pravo prosvjetnih radnika na štrajk - kazao je Sivro.

Prošlog mjeseca, ministrica je saopćila kako su se stekli svi uvjeti za povećanje plaća radnicima u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo kao i direktorima tih ustanova.

- Predloženo povećanje za radnike od pet posto je prihvatljivo i smatramo ga u cijelosti potrebnim i opravdanim, uz već dogovoreno uvećanje osnovice za obračun plaće sa 330 KM na 385 KM, što predstavlja uvećanje osnovice za obračun plaće od 16,67 posto - saopćila je ministrica.

VEZANI TEKST - Uskoro veće plaće državnim službenicima u KS, potpisan kolektivni ugovor

U Kantonu Sarajevo još uvijek nisu  počeli ili se nisu završili pregovori o kolektivnim ugovorima kojima bi se povećale plaće radnicima MUP-a i Uprave policije MUP-a, javnim preduzećima komunalne privrede, javnim ustanovama kulture, javnim ustanovama predškolskog odgoja, javnim ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja te javnim ustanovama srednjeg obrazovanja.

Kolektivne ugovore potpisale su javne zdravstvene ustanove, organi državne službe i javne ustanove socijalne zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.