open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Hoće li Dubravko Čampara biti četvrti sudija Ustavnog suda FBiH?
Potvrđivanje Odluke predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH i izbor sudije Ustavnog suda FBiH naći će se na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.
18.10.2022. u 09:35
get url
text

Tim povodom danas će Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, održati konferenciju za novinare jer je potvrđivanje Čavarine odluke prva primjena amandmana visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Dom naroda FBiH bi trebalo da potvrdi tri kandidata za Ustavni sud FBiH Mirka Milićevića (Hrvat), Branimira Orašanina (Srbin) i Ajšu Softić (Bošnjakinja).

Izvjesnih problema bi moglo biti u vezi s odabirom četvrtog sudije jer, kako nezvanično sazajemo, postoji mogućnost da NiP i HDZ za četvrtog sudiju "proguraju" Dubravka Čamparu koji se izjašnjava kao ostali.

Dubravko Čampara je brat Aljoše Čampare, sadašnjeg federalnog ministra unutrašnjih poslova, koji je i dopredsjedavajući Doma naroda FBiH.

Kao jedan od razloga odlaska Aljoše Čampare iz Stranke demokratske akcije je, prema pričama iz kuloara, i taj što stranka nije udovoljila njegovim zahtjevima da podrži izbor njegovog brata Dubravka za sudiju Ustavnog suda FBiH.

Naime, odabirom Dubravka Čampare za sudiju Ustavnog suda FBiH narušio bi se dosadašnji balans od tri Bošnjaka, tri Hrvata, dva Srbina i jedan ostali. Sa njegovim izborom bi bi bilo dvoje sudija iz reda ostalih i dva Bošnjaka, umjesto tri.

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH će insistirati da četvrti sudija bude Bošnjak.

- Čavara je poslao tri kandidata i ima još jedan i on se treba birati sa liste uspješnih kandidata. S obzirom na to da je ranije jedan Bošnjak otišao u penziju, tražimo da se popuni sa liste uspješnih i prvi od Bošnjaka koji bude najuspješniji da se postavi - rekao nam je Jasmin Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.