open-navfaktor-logo
search
Rok istječe
Hoće li HDZ-ov Bošković ignorirati zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u vezi s izmjenama Ustava
Sjednica Ustavne komisije, koju je Zastupnički dom Parlamenta FBiH zadužio da inicira usklađivanje ili izmjenu ustavnih odredbi koje se tiču izbora Vlade FBiH, još nije sazvana i ne vjerujem da će je predsjednik Mladen Bošković (HDZ) uopće sazvati, kazao je zastupnik DF-a i član ove komisije Mirza Čelik.
11.04.2023. u 21:02
get url
text

VEZANI TEKST - Primljena k znanju Bradarina informacija o Vladi, usvojena Deklaracija SDA da nema miješanja OHR-a u Ustav FBiH

Rok koji je Ustavnoj komisiji dao Zastupnički dom istječe za deset dana.

- Nismo još dobili poziv. Čekamo da vidimo šta će biti. Predsjednik Ustavne komisije Mladen Bošković ima pravo odlučiti šta želi. On zakazuje sjednicu komisije. Može se desiti da je uopće ne zakaže. HDZ-u ne idu u prilog izmjene Ustava kako je predložio DF, ali pitam se zašto s tim ne idu stranke "Osmorke" jer bismo sutra odmah imali Vladu – dodao je Čelik.

Kazao je i da, iako trećina članova radnog tijela može sazvati sjednicu, njih u Ustavnoj komisiji ima tek troje iz opozicije, što nije trećina.

Zastupnički dom je na sjednici 6. aprila usvojio zaključke zastupnika SBiH i NES-a, po kojima Zastupnički dom zadužuje Ustavnu komisiju da u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje ili izmjenu ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH, nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav FBiH od visokog predstavnika Christiana Schmidta, a sve radi postizanja ustavnog rješenja koje će omogućiti imenovanje i potvrđivanje Vlade sadašnjem kao i svakom narednom sazivu Parlamenta FBiH.

Protiv ovog zaključka, kako su objavili mediji, glasali su zastupnici HDZ-a.

Bošković, koji je i potpredsjedavajući Zastupničkog doma, nam nije dogovorio hoće li i eventualno kada zakazati sjednicu Ustavne komisije.

Na pitanja da li je zaključak Zastupničkog doma obavezujući i može li on kao zamjenik predsjednika Ustavne komisije sazvati sjednicu, Elvir Karajbić (SDP) je odgovorio samo da je Poslovnikom o radu definiran rad radnih tijela.

U Poslovniku je navedeno da sjednicu saziva predsjednik na osnovu vlastite inicijative, a dužan je sazvati je kada to zatraži predsjedavajući Zastupničkog doma, odnosno potpredsjedavajući Zastupničkog doma, zamjenik predsjednika tog radnog tijela ili najmanje trećina članova radnog tijela. Ako predsjednik radnog tijela ne sazove sjednicu kada je dužan da to učini, sjednicu će sazvati zamjenik predsjednika radnog tijela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.