open-navfaktor-logo
search
Nakon brojnih obrta
Hoće li HNK napokon dobiti novu vlast: Vladu će činiti SDA i HDZ?
Mjesecima nakon izbora konačno se nazire ko će formirati Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona. Nakon dugih pregovora i brojnih obrta Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a u ovom kantonu, naveo je da, kako stvari stoje, novu vlast će činiti HDZ i SDA, a sve će biti definsano nakon završnog sastanka koji će biti održan naredne sedmice.
14.07.2023. u 15:54
get url
text

Bošković je tu informaciju potvrdio za hercegovina.info.

VEZANI TEKST - Formiranje Vlade HNK na čekanju, Raguž poručio: Neozbiljni razgovori uz kafu i piće, samo se sabiru ruke

Kako je za Faktor naveo zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Džafer Alić (SDA) još nije ništa posebno definisano.

-  Pitali su nas jesmo li ostali na istim principima i zahtjevima te jesmo li spremni konkretizovati stvari. Mi smo odgovorili da jesmo. Mislim da imaju još nekih detalja između sebe da završe te smo dogovorili da napravimo neki sastanak sljedeće sedmice na kojem bi konkretizovali stvari. Izgleda da je još sve otovreno. Nisu rekli da neće razgovarati sa drugima, ali otprilike da sljedeće sedmice imamo razgovor onako kako smo i postavljali stvari do sada - kazao je Alić.

Na pitanje da li će u ovu koaliciju ući i HDZ 1990 Alić odgovara:

- Mi ne ulazimo u to. Oni imaju potrebu da sa njima razgovaraju. Oni i imaju komunikaciju sa njima. Također, i mi smo rekli da ćemo do ponedjeljka biti spremni za sastanak.

U Skupštini HNK najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH - 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.