open-navfaktor-logo
search
Entitet glumi državu
Hoće li izgradnja HE Dabar na Trebišnjici ugroziti Neretvu i njene pritoke, zašto RS odbija saradnju sa FBiH
Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u saradnji sa kineskim partnerima uskoro počinje izgradnju hidroelektrane Dabar na Trebišnjici, koja bi, prema mišljenjima stručnjaka, mogla ugroziti Neretvu i njene pritoke.
07.01.2022. u 10:21
get url
text

Još u vrijeme bivše Jugoslavije projekat Gornji horizonti, čiji je sastavni dio HE Dabar, bio je sporan zbog činjenice da će se preusmjeravanjem prirodnih vodotokova smanjiti priliv vode u Neretvu te da bi se mogla ugroziti njena flora i fauna.

U Agenciji za vodno područje Jadranskog mora Mostar na upit Faktora odgovorili su da se HE Dabar tiče i pritoka Neretve.

VEZANI TEKST - Protest u Sarajevu: Hitno primijeniti zaključak o zabrani izgradnje MHE

- Prema Nacrtu studije utjecaja projekta HE Dabar na životnu sredinu u segmentu djelimičnog prevođenja voda iz slivova Buna, Bunice i Bregave u sliv Trebišnjice utjecaj izgradnje HE Dabar i HE Nevesinje će se odraziti na velike vode ovih rijeka i djelimično na srednje vode. Male vode će, po ovoj studiji, ostati neporemećene. 

Projektom Gornji horizonti planirano je prevođenje oko 30 posto vode prema slivu Trebišnjice, a što se odnosi na velike i dijelom srednje vode. Na temelju ovih navoda teško je zaključiti kakav i koliki će biti utjecaj na male vode i floru i faunu Neretve i pritoka jer su vodotoci Zalomka i njene pritoke u vrijeme malih voda skoro potpuno suhe.

U samoj studiji se navodi da će izgradnja sistema Gornji horizonti utjecati na velike i dijelom srednje vode Bune, Bunice i Bregave, te je to opće poznato i što predstavlja pozitivan aspekt ovog projekta. Male vode, koje su ključne u ovom projektu, predviđene su da se osiguraju iz planiranih akumulacija, u slučaju da na iste bude negativan utjecaj, ali bez konkretnih rješenja kako to izvesti - kazali su u Agenciji za Faktor.

U Agenciji naglašavaju da je još prije nepunih 10 godina, prilikom izrade Studije utjecaja projekta HE Dabar na životnu sredinu u završnoj fazi, zatraženo da se u postupak razmatranja predmetne studije, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine RS-a, uključi i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

VEZANI TEKST - Demonstracije u Višegradu: Građani protiv gradnje hidroelektrana na Rzavu

Agencija je 2012. godine u svom osvrtu na Nacrt studije utjecaja projekta HE Dabar na životnu sredinu imala primjedbe na izrađenu Studiju, a primjedbe su dale i druge institucije u FBiH.

- Uprkos tome, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a donijelo je rješenje o prihvaćanju Studije. Koliko je nama poznato, Vlada FBiH pokrenula je upravni spor protiv rješenja Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a o prihvatanju Studije, a nadležni Sud u Banjoj Luci je spor riješio u korist institucija RS-a - ističu u Agenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.