open-navfaktor-logo
search
Šta kažu delegati
Hoće li Klub Bošnjaka uskratiti kvorum sporazumu iz Laktaša; Softić: "Trojka" se upustila u nešto što nije njen kapacitet, ne razumiju...
Delegati Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mogli bi napustiti sjednicu ovog doma, te uskraćivanjem kvoruma onemogućiti usvanjanje zakona oko kojih je postignut dogovor u Bakincima kod Laktaša.
24.01.2024. u 18:52
get url
text

VEZANI TEKST - Čović o izmjenama Izbornog zakona: Uvodi se uvjetna kategorija za izbor člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda

Podsjetimo, u Bakincima su 18. januara razgovarali lideri stranaka SNSD-a, HDZ-a, i "Trojke", nakon čega je saopćeno da je postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona, ali i o Ustavnom sudu BiH.

Delegat SDA Safet Softić kazao je za Faktor kako su ranije na sjednici Doma naroda imali nekoliko bezuspješnih pokušaja SDS-ovog delegata Želimira Neškovića da uvrsti u dnevni red Prijedlog zakona o Ustavnom sudu, te da je predsjedavajući Kluba Bošnjaka Šefik  Džaferović saopćio odluku Kluba da će u slučaju da se ovaj prijedlog nađe na dnevnom redu, napustiti sjednicu.

Prema ovom prijedlogu, Ustavni sud BiH ima devet sudija, od kojih su svi državljani BiH.

Na kraju, kazao je Softić, ovaj prijedlog nije nikad uvršten na dnevni red.

- Što se tiče svega onoga što je dogovarano u Laktašima i mogućih zakona koji će doći u parlamentarnu proceduru o tome će Klub tek zauzeti stav u narednom periodu.

Mislim da se "Trojka" upustila u nešto što niti je njen kapacitet niti, čini se, razmiju o čemu se ovdje uopće radi. Zadovoljstvo Milorada Dodika pa ako hoćete i Dragana Čovića tim dogovorima iz Bakinaca je ustvari najbolja potvrda da je "Trojka" ovdje potpuno izgubila kompas i čini mi se da su dobili crveni karton nakon svega ovoga- kazao nam je Softić.

Delegat SBiH-a Džemal Smajić kazao nam je da će Klub Bošnjaka sigurno iskoristiti sve mahanizme koje imaju na raspolaganju kako bi zaštitili rušenje države.

- To se prije svega odnosi na izmjene Izbornog zakona koje zadiru u Ustav BiH, te zakone o Ustavnom sudu i državnoj imovini- poručio je Smajić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.