open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Hoće li Ministarstvo vanjskih poslova biti predmet rasprave i neslaganja među strankama "Osmorke"?
Stranke "Osmorke", HDZ-a BiH i SNSD-a dogovorile su raspodjelu pozicija u novom sazivu Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
21.12.2022. u 22:08
get url
text

Tako su "Osmorki" pripale čelne pozicije tri ministarstva, kadrovima iz RS-a idu četiri, a HDZ-u BiH dva ministarska i mjesto predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

VEZANI TEKST - Kako će "Osmorka", HDZ i SNSD rasporediti mjesta u Vijeću ministara BiH, a kako je sada

Iako je Milorad Dodik u više navrata proteklih mjeseci tvrdio da će "Srbin biti na čelu diplomatije, odnosno Ministarstva vanjskih poslova BiH" na ovom mjestu sjedit će ministar iz reda bošnjačkog naroda.

Pozicija šefa diplomatije Bosne i Hercegovine mnogima je zanimljiva i mogla bi biti predmet rasprave i neslaganja među strankama koje čine "Osmorku".

U javnosti su se pojavile informacije kako bi ovu poziciju mogao obnašati lider Naroda i pravde Elmedin Konaković koji je najavio da će vjerovatno obnašati jednu funkciju u Vijeću ministara, "ako to bude pozicija za koju ima kompetencije"

Konaković smatra da ima kompetencije za četiri ministarstva.

- Vanjska trgovina, vanjski poslovi, područje sigurnosti, civilni poslovi. To su četiri resora u kojima bih mogao dati doprinos. Znaju svi ljudi da ne bježim od te vrste odgovornosti. Ovo je vrijeme da se radi, a ne da se pametuje. Sada treba iskoristiti ovaj momentum koji BiH ima, naročito ako bismo dobili status kandidata za ulazak u Evropsku uniju - kazao je.

I Sabina Ćudić se "očešala" za ovu poziciju navodeći da je na raspolaganju za razmišljanja da bude ministrica vanjskih poslova, ali da postoji određena "skepsa koalicionih partnera kada je ona lično u pitanju". Smatra da unutar "Osmorke" postoje određene sumnje u njenu kooperativnost ili "uvjetno rečeno - poslušnost".

VEZANI TEKST - Konaković: Bit ću ministar nečega za što sam kompetentan - vanjska trgovina, vanjski poslovi, sigurnost...

Međutim, ona nije jedina iz Naše stranke koja se vidi na čelu Ministarstva vanjskih poslova. Tu je i njen stranački kolega Damir Arnaut.

- Ozbiljno bih razmišljao o poziciji ministra vanskih poslova, ali samo uz jedan uvjet. Ako bi to podržali ili pozdravili diplomate poput Mirsade Čolaković, Dunje Mijatović, Zlatka Lagumdžije, Ejupa Ganića, Jadranke Negodić ili Kemala Muftića, te ako ne bi bilo političkog fakturisanja bilo koje vrste iz redova "Trojke", naravno da bih ozbiljno razmislio o toj opciji - rekao je Arnaut za N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.