open-navfaktor-logo
search
Političke kalkulacije
Hoće li odluka o ukidanju akciza biti usvojena u drugom poluvremenu, šta sprema SNSD, ima li podršku HDZ-a
U utakmici Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - ukidanje akciza, odigrano je tek prvo poluvrijeme.
28.07.2022. u 14:52
get url
text

VEZANI TEKST - Dom naroda BiH: Akcize na naftu ukinute na period od šest mjeseci u prvom čitanju

Nakon glasanja u srijedu u vodstvu su građani BiH koji bi primjenom ove odluke direktno i indirektno uštedjeli značajne sume novca prijeko potrebnog u vrijeme velike ekonomske krize, koju karakteriše visoka inflacija, u našoj državi je već iznad 15 posto.

Da bi odluka bila primjenjiva, predloženi zakon mora proći amandmansku fazu nakon čega je neophodno da Dom naroda još jednom zasjeda, potvrdi glasanje od 27. jula i tako završi priču. Da li će biti sjednice? U augustu teško, ovaj mjesec je rezervisan za kolektivni godišnji odmor zaposlenih u državnim insitucijama, pa tako i u bh. parlamentu.

Ostaje septembar kada počinje predizborna kampanja. Iskustvo nas uči da su sjednice parlamenta rijetko održavane neposredno prije izbora, a ovi su, da podsjetimo, zakazani za 2. oktobar.

VEZANI TEKST - Dom naroda odbio uopće raspravljati o ukidanju akciza na gorivo, Špirić kaže da "nije poslovnički"

Savez nezavisnih socijaldemokrata, koji je od marta činio sve kako se ovaj prijedlog zakona ne bi našao pred delegatima, mogao bi imati ključnu ulogu. Još 17. marta delegati iz SNSD-a bili su protiv da se o tome odlučuje po hitnom postupku. 

Tada su Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, i delegatkinja Dušanka Majkić na hitnoj sjednici insistirali na analizama stručnjaka prije odlučivanja o ukidanju akciza na period od šest mjeseci.

Da bi se stvari mogle odvijati na sličan način uz otvorene opstrukcije da se zakon ne usvoji, potvrdile su jučerašnje riječi Majkić nakon sjednice.

VEZANI TEKST - Građani će još pričekati na ukidanje akciza i nižu stopu PDV-a, mišljenje UIO "alanfordovsko"  

- Zakonski prijedlog o akcizama u BiH najlošiji je koji je došao u parlament. To je stravično kada se radi na brzinu i onda nema vremena da se ispoštuje cijeli proces. Očekujem da se u rješavanje tog pitanja uključi Uprava za indirektno oporezivanje BiH - izjavila je Majkić.

Ne smije se u toj lukavoj igri izuzeti ni SNSD-ov politički brat HDZ, koji je uvijek tu da pruži "principijelnu" podršku Banjoj Luci. Ukoliko ipak bude političke volje i razuma da se usvoji odluka kojom se pomaže stanovništvo u kriznim vremenima, ostaje pitanje koliko brzo Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) može izvršiti promjene u sistemu. 

Ranije su iz UIO najavljivali kako se to ne može uraditi "preko noći". Do tada građanima ostaje samo nada da će barem nakratko političari raditi u njihovu korist, pa makar iz predizbornih motiva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.